Tramp šalje Grenela da ubrza pregovore Beograda i Prištine pre izbora u SAD

Vrlo je izvesno da će Sjedinjene Američke Države u narednom periodu pojačati pritisak da Beograd i Priština što pre dođu do kompromisa oko Kosova, smatraju sagovornici “Blica”. O tome govori i činjenica da je Ričard Grenel, Trampov čovek od najvećeg poverenja, dobio zadatak da se u potpunosti posveti pregovorima o Kosovu.

Ovakav zaključak može se izvesti na osnovu najnovijih poteza predsednika SAD Donalda Trampa oko Grenela, njegovog glavnog igrača za postizanje rešenja na Balkanu. Trampov “buldožer”, kako su ga prozvali mediji, uskoro će se povući sa pozicije ambasadora SAD u Berlinu, a samo par dana pre te odluke, američki Senat potvrdio je imenovanje Džona Retklifa za direktora nacionalnih obaveštajnih službi, što je funkcija koju je Grenel obavljao u v.d. statusu od februara.

Svi ovi koraci doveli su do toga da će njegov fokus biti isključivo Kosovo, budući da ostaje specijalni izaslanik za dijalog. To je za “Blic” potvrdio i Grenelov portparol Dik Kastin.

– Ambasador Ričard Grenel ostaje izaslanik predsednika i raduje se sledećoj raspravi u okviru dijaloga Beograda i Prištine čim bude utvrđen sastav vlade Kosova – rekao je juče Kastin za “Blic”.

A da će se Grenel potruditi da do te rasprave što pre dođe smatra i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

– Očigledno je da je Grenel Trampov čovek od poverenja, čim ga je u periodu vakuuma postavio za v.d. zamenika tajnih službi. Ako posmatramo izdvojeno, podnošenje ostavke na mestu ambasadora u Nemačkoj može da bude iznenađenje, ali u širem kontekstu nije i jasno je da se se može protumači i kao težnja Trampa da iskoristi da se što pre dođe do rešenja oko Kosova. Očigledno je da će sada da se krene u ozbiljniji i jači zamajac u pregovorima. To će svakako pokušati SAD, a vidi se i po reagovanjima Evrope da će to raditi i Brisel – kaže Popov.

Neizostavni deo slagalice oko kompromisa biće i Evropska unija. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je pre nekoliko dana da je mogućnost teritorijalne razmene između Kosova i Srbije stvar o kojoj zainteresovane strane treba da odluče, dok je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak isključio tu mogućnost. Iz EU je, međutim, saopšteno da je EU jedinstvena po okvirima i principima koje treba slediti u dijalogu.

– Izjave Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka konzistentne su i u skladu sa našim dugogodišnjim stavovima, a tvrditi drugačije je pogrešno tumačenje – rekao je portparol EK Peter Stano i dodao da sadržaj konačnog sporazum mora biti u skladu sa zakonima i vrednostima EU.

Džozef: SAD hoće lak sporazum, bez obzira na sadržinu

Profesor Edvard Džozef, koji je kao izaslanik UN proveo 12 godina na Balkanu, smatra da Trampova administracija nastoji da po svaku cenu postigne sporazum Beograda i Prištine pre američkih predsedničkih izbora u novembru, ne mareći previše za njegovu sadržinu.

 Grenel je izvršio pritisak na malu zemlju – koja još nije primljena u Ujedinjene nacije – zbog pitanja carina na uvoz robe iz Srbije. S obzirom na to da su za većinske Albance odnosi sa SAD od izuzetne važnosti, Grenel je to iskoristio za politizaciju čitavog slučaja izazvavši konfuziju na Kosovu. Carine nije uveo Kurti, već njegov prethodnik. Kurti je želeo da ih ukine ali pod uslovom da se uspostavi reciprocitet, što je inače politika koju potencira Trampova administracija u odnosima sa drugim zemljama. Zašto je to onda problem za Trampa? Zbog Vučića koji vešto manipuliše: u jednom trenutku podržava EU da bi u drugom hvalio kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog Vladimira Putina. Dakle, Vučić vešto manipuliše Grenelom istrajavajući na stavu da neće prihvatiti obnavljanje pregovora dok se ne ukinu carine. Koliko je sve to besmisleno svedoči i činjenica da je Kurti u međuvremenu ukinuo carine, ali je zadržao princip reciprociteta. Evropske zemlje su pohvalile njegov potez, osim SAD koje insistiraju na ukidanju reciprociteta držeći tako stranu Aleksandra Vučića. Razlog je očigledan jer Trampova administracija nastoji da po svaku cenu postigne sporazum pre američkih predsedničkih izbora u novembru, ne mareći previše za njegovu sadržinu – rekao je Džozef za Radio “Slobodna Evropa”.

Izvor Blic

Comments