• Početna>
  • Vesti>

Bliži se kraj nastave; Prva nedelja juna rezervisana za osmake, u srednjim školama za maturante

Još dva dana do kraja nastave ali i konačnih ocena za učenike osnovnih i srednjih škola. Sve ocene trebalo bi da budu zaključene u petak 29.maja. To je po planu ove godine posle specifične situacije i pohađanja nastave na daljinu sa kojom smo prilično zadovoljni izjavio je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević i rekao da će mali maturanti imati probu završnog ispita u ponedeljak 1. juna dva testa će raditi kod kuće, a 2. juna test iz matematiku u školi.

U prvoj nedelji juna škole će raditi biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od osam do 20 sati, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme.

U ponedeljak 1. juna osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu koja će biti 17,18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test koji će raditi kod kuće.
Dan kasnije (2. juna ) učenici u školu vraćaju urađene testove a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike. Cilj je da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored učenika po učionicama, šta sme a šta ne sme da nosi sa sobom.

U srednjim školama prvi će u učionice da uđu maturanti koji će 1,2. i 3. juna da popravljaju ocene. Od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbrana rada.

Maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete.Tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, a to je druga nedelja juna.

U osnovnim školama na Kosovu i Metohiji sve je spremno za polaganje male mature, a ono što je novina jeste način dostavljanja gotovih testova Ministarstvu prosvete Srbije. Dosad su se, po završetku polaganja, testovi najpre slali školskoj upravi, koja  bi ih dalje prosleđivala ministarstvu, ali od ove godine,kako za Radio Kosovsku Mitrovicu kaže načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić, sa tom praksom je gotovo.

„Sada imamo skener pregledače. Na Kosovu i Metohiji ćemo imati četiri skener-centra, u koje će biti poslati testovi na pregled.  Imali smo onlajn obuku za direktore i supervizore. Problem nam je nedostatak fizičkog susreta sa njima, kako bi obuka bila  bolja, ali nadamo se da će sve proći bez problema“ kaže Dedić i dodaje da je ova novina uvedena, kako bi se prostor za bilo kakve malverzacije, sveo na minimum. Obzirom da se radi o posebnom softveru koji automatski očitava bodove, šansa da se bilo šta naknadno dopiše i doradi u testu je nepostojeća.

„ Ima malo bojazni oko toga kako će sve to izgledati, jer to nije novina samo za nas, već i za ministarstvo i sve škole, ali verujem da ćemo se snaći“ kaže Dedić i dodaje da postoji još jedan strah – da li će biti problema oko dostavljanja testova.

„To je uvek jako veliki problem, transport testova. Mi uvek apelujemo i ministarstvo i država Srbija  na nadležne… To je obrazovanje, tu ne bi trebalo da bude nikakvih barijera niti granica“ kaže Dedić.

Polaganje male mature zakazano je za 17, 18. i 19. jun, a cela procedura će se vršite pod izmenjenim okolnostima, koje podrazumevaju polaganje u manjim grupama, formiranim tako da ni jednog trenutka u jednoj prostoriji ne bude više od devet đaka. Škole su i za to apsolutno spremne, kaže Dedić i podseća da je namera Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se za dve godine, u potpunosti pređe na onlajn polaganje male mature.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još