Zečević: “Mi imamo adute u UN”

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je za RTS da SAD pripremaju nekakav plan za Kosovo i pokušavaju da proguraju to pre izbora u SAD.

Osvrćući se na Ričarda Grenela, Zečević kaže da on ima politički interes da napravi spoljnoopolitički uspeh, da reši problem sukoba Albanaca i Srba na Kosovu.

Što se tiče pregovora Beograda i Prištine, SAD pripremaju nekakav plan za Kosovo i pokušavaju da proguraju pre izbora u SAD, videćmo šta će ko da predlaže, kaže Zečević.

Prema njegovim rečima, okvir pregovora kada je reč o Evropi treba da počne od Briselskog sporazuma, a onda dalje treba sukcesivno rešavati druga pitanja, kao avio-saobraćaj, jer “nama odgovaraju bolje ekonomske veze sa tim delom Srbije”.

Zečević kaže da Albanci najviše slušaju SAD i tu je uticaj najveći. “Mi imamo adute u UN zbog stava Rusije i Kine da je teritorija Srbije nedeljiva”, kaže on.

“SAD-u se žuri da se napravi kompromis i treba videti šta donosi predstavnik SAD.

Što se tiče EU, stav je suprotstavljen – Borelj kaže da prihvatimo sve što se dogovre Beograd i Priština, a Miroslav Lajčak i nemačka administracija govore da ne treba menjati granice”, ukazao je Zečević.  

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još