• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Od Ustavnog suda očekujem tumačenje, a ne pisanje ustava, pričaćemo kad donesu odluku

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti očekuje konačnu presudu Ustavnog suda u vezi sa uredbom Hašima Tačija, i upozorava još jednom da sud treba da tumači Ustav, a ne da ga piše.

Kako prenosi Koha, Kurti je u obraćanju medijima nakon sastanka u Studentskom centru rekao da “moramo da sačekamo odluku Ustavnog suda i onda da govorimo”.

“Očekujem odluku Suda u skladu sa članom 112. Ustava. Ustavni sud treba da tumači Ustav, a ne da ga piše. Ni predsednik ni Ustavni sud ne mogu da napišu Ustav, tako da sud mora samo da ga tumači”, rekao je Kurti.

Koha je nezvanično saznala da će sudije danas da odlučuju, ali da će se do petka čekati da objave celu presudu. 

Kurti je govorio i o izjavama predsednika Hašima Tačija da je uzurpirao mesto premijera.

“Ja sam vršilac dužnosti premijera, nije stvar u opisima koje mi on pripisuje”, rekao je Kurti.

Na sastanku koji je održao u Studentskom centru Kurti je još jednom najavio da će ovaj objekat biti zatvoren krajem meseca.

“Kao što je sinoć najavio ministar Vitia, sigurno se krajem meseca zatvara karantin, jer su stvoreni uslovi za pobedu protiv pandemije kovid-19. Liberalizacija mera mora biti oprezna, održavanje razdaljine od najmanje dva metra i lična higijena”, rekao je Kurti i dodao da će se naredne nedelje nastaviti sa ublažavanjem drugih mera i vraćanje u normalu.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još