• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Situacija se smiruje, i dalje moramo da budemo oprezni

Na severu Kosova i Metohije se ublažavaju mere uvedene za suzbijanje bolesti Kovid-19 jer 13. dan bez zaraženih na severu Kosova ohrabruje građane. Međutim mere zaštite se i dalje primenjuju  i ne bi trebalo da bude opuštanja, rekao je za program Radija Kosovska Mitrovica epidemiolog iz Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Dr Aleksandar Antonijević.

Kako je zadovoljan posle jednog teškog perioda borbe sa koronavirusom koja još traje rekao je:

“Generalno smo zadovoljni , dobro smo se organizovali, ispoštovali smo sve preporuke i mere zaštite, uspeli smo da prebrodimo jedan težak period, prošli smo sa najmanjim mogućim posledicama.Nadam se da će tako i ostati i trebalo bi da se krene u relaksaciju mera ali i dalje moramo da budemo oprezni iako je situacija stabilna, mogu reći pod kontrolom. Mere preporuke i dalje moraju biti na snazi, masovna okupljanja još uvek nisu dozvoljena, nošenje lične zaštitne opreme je i dalje obavezno. Sa stručne tačke gledišta u budućnosti bi trebalo još jedan duži vremenski period da nosimo zaštitnu opremu i držimo socijalnu distancu.

Ljudi su inače zbog poštovanja mera i poštovanja svih preporuka nama bili velika pomoć, ali u poslednje vreme, iako nam je situacija mnogo bolja dolazi do opuštanja što nikako nije preporučljivo i ne bi smelo da postane praksa, bar još neko vreme i bojim se da tim relaksiranim pristupom sada nešto ne pokvarimo”, rekao nam je Antonijević.

U poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od  Kovid-19  od 29 novih uzoraka koji su poslati na analizu. Testiranje se dakle vrši i dalje, ali ne svakog već svakog drugog dana zbog smanjenog broja indikacija  na virus, rekao je Dr Antonijević.

“Testiranje se sada radi ponedeljkom, sredom i petkom a po potrebi i nedeljom. Uzorci se u poslednje vreme šalju u Klinički centar Srbije  a ispitivanja vrši nova laboratorija “Vatreno oko”. Trebalo bi da funkcioniše dobro kao sa laboratorijom u Kraljevu sa kojom smo tokom čitavog perioda trajanja epidemije imali odličnu saradnju a njihova ažurnost je bila na visokom novou.

Na pitenje kada će biti masovnog testiranja i seroloških testova na antitela, Dr Antonijević kaže:

“Mi smo aplicirali za dozvolu za rad testova na antitela i očekujemo da će to kod nas biti sredinom juna. Imamo sve uslove i nadamo se da ćemo krenuti uskoro. Što se tiče masovnog testiranja,  s obzirom da je na Kosovu odrađeno oko 13.000 testova a samo na severu 1.800, moguće je  odraditi analizu i epidemiološku procenu na osnovu tog broja uzoraka. Broj testiranih na dnevnom nivou već sada ukazuje na smirivanje situacije . Ako se uzme u obzir da je broj uzoraka prepolovljen i da se ne vrši testiranje svakog dana, onda je jasno da se situacija smiruje”.

Virus je oslabio ali je i dalje tu, biće  posledica sigurno, ali ja sam za to da se život što pre vraća u normalu uz poštovanje svih preporuka, zaključio je Antonijević.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još