• Početna>
  • Vesti>

Pregledanje testova sa male mature u skener-centrima; mature i ekskurzije zavisiće od situacije

U osnovnim školama na Kosovu i Metohiji sve je spremno za polaganje male mature, a ono što je novina jeste način dostavljanja gotovih testova Ministarstvu prosvete Srbije. Dosad su se, po završetku polaganja, testovi najpre slali školskoj upravi, koja  bi ih dalje prosleđivala ministarstvu, ali od ove godine,kako za Radio Kosovsku Mitrovicu kaže načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić, sa tom praksom je gotovo.

„Sada imamo skener pregledače. Na Kosovu i Metohiji ćemo imati četiri skener-centra, u koje će biti poslati testovi na pregled.  Imali smo onlajn obuku za direktore i supervizore. Problem nam je nedostatak fizičkog susreta sa njima, kako bi obuka bila  bolja, ali nadamo se da će sve proći bez problema“ kaže Dedić i dodaje da je ova novina uvedena, kako bi se prostor za bilo kakve malverzacije, sveo na minimum. Obzirom da se radi o posebnom softveru koji automatski očitava bodove, šansa da se bilo šta naknadno dopiše i doradi u testu je nepostojeća.

„ Ima malo bojazni oko toga kako će sve to izgledati, jer to nije novina samo za nas, već i za ministarstvo i sve škole, ali verujem da ćemo se snaći“ kaže Dedić i dodaje da postoji još jedan strah – da li će biti problema oko dostavljanja testova.

„To je uvek jako veliki problem, transport testova. Mi uvek apelujemo i ministarstvo i država Srbija  na nadležne… To je obrazovanje, tu ne bi trebalo da bude nikakvih barijera niti granica“ kaže Dedić.

Polaganje male mature zakazano je za 17, 18. i 19. jun, a cela procedura će se vršite pod izmenjenim okolnostima, koje podrazumevaju polaganje u manjim grupama, formiranim tako da ni jednog trenutka u jednoj prostoriji ne bude više od devet đaka. Škole su i za to apsolutno spremne, kaže Dedić i podseća da je namera Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se za dve godine, u potpunosti pređe na onlajn polaganje male mature.

Kada je reč o upisu u škole, Dedić kaže da je upis na predškolski program počeo, i da se on obavlja elektronskim putem. Međutim, kada je reč o upisu u osnovne i srednje škole, tu je situacija nešto drugačija.

„Kod nas će elektronskim upisom  ići nešto teže, ali upisa će biti. Da li ćemo se opredeliti za elektronsku varijantu, ili za lični upis, to ćemo tek videti,  a o svakoj odluci đaci i roditelji će biti na vreme obavešteni“ kaže Dedić.

Od septembra sve škole na KiM u sistemu  e – dnevnik

Novina je i to da će od septembra meseca, sve škole na Kosovu i Metohiji koristiti elektronski dnevnik, kaže Dedić.

„Elektronski dnevnik se posebno u vreme epidemije pokazao kao jako dobar. Iako su neki imali sumnje i otpor, ipak nije tako. Sve škole koje su imale elektronski dnevnik,  sada nemaju potrebe da odlaze u ustanove radi sređivanja dnevnika, jer su sve vreme to radili dok se odvijala onlajn nastava. I, ako je bilo škola koje nisu bile u tom sistemu, od septembra neće biti tako. Sve škole će biti uključene u taj sistem  i to je dobro“ kaže Dedić.

Da li će biti maturskih večeri, ekskurzija….?

Na pitanje da li će biti maturskih večeri, Dedić kaže da o tome nije doneta nikakva čvrsta odluka, i da sve to zavisi od epidemiološke situacije.

„Zasad nemamo nikakvu zvaničnu odluku o tome. Ukoliko se epidemija u potpunosti stopira, postoji mogućnost odloženog  organizovanja maturskih večeri. Moža tamo, nakon upisa na fakultet. Alli ipak, odluke još nema, i sve će zavisiti od toga kako se epidemiološka situacija bude  odvijala“ kaže Dedić.

Broj dece koja se upisuju i u osnovnu i u srednju školu u školskoj 2020/2021. godini je u okviru višegodišnjeg proseka i nema značajnijih oscilacija, dodaje Dedić.

Rad na daljinu – test za sve nas u prosveti

I đaci i roditelji i ceo nastavni kadar, odlično su se snašli sa onlajn nastavom, novim vidom komunikacije na daljinu a čak i oni stariji profesori i nastavnici, uspeli su da se ukllope i ovladaju veštinom korišćenja savremenih telekomunikacionih  sredstava.

„Htela bih da pohvalim i da se zahvalim svim nastavnicima, učenicima i roditeljima i svima koji su učestvovali u celom tom projektu, koji smo dobili silom prilika, ali smo ga uspešno savladali.  Najvažnije je da smo svi bili zdravi, jer smo svakodnevno dobijali izveštaje o zdravstvenom stanju dece i zaposlenih. To je najbitnije“ zaključila je Dedić i naglasila da zahvaljujući angažovanju Ministarstva prosvete Vlade Srbije, đaci u svim srpskim sredinamana Kosovu i Metohiji, tehnički su bili osposobljeni da nastavu isprate na najbolji mogući način.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još