• Početna>
  • Vesti>

Nevreme na severu KiM nije napravilo veliku štetu poljoprivrednim usevima

Olujno nevreme praćeno gradom koje je u prethodnih par dana zahvatilo region, nije nanelo veliku štetu poljoprivrednim usevima na severu Kosova. Kako je za program Radio Kosovske Mitrovice potvrdila savetodavac za voćarstvo Ljiljana Gvozdić, grad koji je padao na severu Kosova nije bio dugotrajan niti  krupan, i ako je negde bilo štete, više ju je prouzrokovao jak vetar.

„Juče smo obilazili parcele u Leposaviću, Sočanici, Vračevu, a i u Banjskoj Reci u opštini Zvečan, i mogu da kažem da biljke koje su niskog rasta – ratarske i povrtarske kulture, nisu ni taj vetar mogle da osete, a ni grad ih nije mnogo oštetio“ rekla je Gvozdić i posebno naglasila da je opšte stanje dobro, što ne znači da na pojedinim parcelama koje su po svojoj geografskoj pozicioniranosti bile izloženije udarima vetra, šteta nije veća.

Kada je voće u pitanju, šljiva je sada u fazi zametnutog ploda, koji  još uvek nije mesnat i osetljiv, već učauren i čvrst i kao takav, odlično je odoleo vremenskim neprilikama.

Prema rečima Ljiljane Gvozdić, koja je ujedno  direktorka Poljoprivredne službe Kosovska Mitrovica,  veću štetu na ovom području, pričinjavaju temperaturna kolebanja tipična za ovo doba godine.

„Usled grada jeste došlo do opadanja nežnije zelene mase, lišća, ali  nije voće sad u toj fazi kada mu grad kakav je ovde padao, može naneti neku veću štetu. Ako se vodilo računa o preventivnim merama – ako su špaliri kako treba, ako je gustina sadnje kako treba,  nije bilo veće štete. Nisu nam se žalili poljoprivrednici. U Leposaviću smo obišli  zasade pod sojom, kukuruzom pšenicom… Nismo primetili veliku štetu“ naglasila je Gvozdić.

Ona je posebno podvukla da se poljoprivrednici mnogo više žale na temperaturna kolebanja koja remete normalan razvoj biljke.

„To ume da napravi štetu. Počinje sušenje maline, neujednačeno cvetanje, a u pojedinim krajevima, recimo u Srbovcu, mraz je zahvatio malinu, pa sada to ide dosta sporije, neujednačeno,slabije“ kaže Gvozdić i podseća da poljoprivrednici  preventivnim delovanjem mogu umnogome da utiču na otpornost biljke.

Ono što poljoprivrednici sada mogu da preduzmu, jeste da najpre mehanički očiste zasade i da ga prihrane.

„On će povući prihranu, ono što je oštetćeno i defektno, to će opasti, ali ono što ostane, ima vremena da prikupi na kvalitetu i masi.  Šteta koja je sada nastala, nije ništa što ne može da se popravi“ zaključila je Gvozdić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još