Crkva Sv. Nikole u Prištini prazna zbog zabrane okupljanja

Na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj crkvi u Prištini, danas nije bilo uobičajenog okupljanja vernika.

Zbog zabrane skupova koju su usled  pandemije koronavirusa naložile kosovske vlasti, u crkvi je na današnji praznik bilo tek nekoliko vernika, među kojima i supruge prištinskih paroha.

Liturgiju povodom hramovne slave, služili su prištinski sveštenici Saša Mitrović i Zoran Gođevac, uz sasluženje đakona Vlajka Gođevca, a tradicionalno joj je prisustvovao šef Ruske kancelarije na Kosovu Andrej Lisovoj. 

Novinarskim ekipama koje su došle da proprate proslavu današnjeg praznika nije bilo dozvoljeno snimanje, a crkvena porta bila je neuobičajeno prazna.

Na ovaj dan u crkvi Svetog Nikole se obično okupljao veliki broj vernika, kako preostalih Srba iz Prištine, onih iz okolnih sela, tako i raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji.

U Kosovu Polju je sveštenik Srđan Stanković kolač predao Aleksandru Čoliću iz Ajvalije.

U besedi nakon liturgije sveštenik Stanković je rekao “da bez obzira što su Srbi pali, što su mali i što su na Kosovu slabi, Bog ih nije ostavio, niti ih je zaboravio”.

“Ne smemo ni mi da zaboravimo ko smo, šta smo i kuda idemo. A idemo svi zajedno na zajedničkom  brodu ove crkve ka večnom carstvu Božjem. Sveti Nikolaj je čuvar moreplovaca i putnika i on zna šta je svima nama potrebno za naš ovaj kratak život na zemlji, a osobito za večnost u carstvu Božjem”, poručio je Stanković.

U Kosovu Polju, do sukoba 1999. godine većinski srpskoj sredini, danas živi oko pedesetak Srba.

Praznik je spomen na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari. Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra.

Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada “pada” ovaj praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Srpske pravoslavne crkve u Prištini i Kosovu Polju ovaj praznik proslavljaju kao hramovnu slavu.

Podsetimo, niz albanskih medija sa Kosova, uključujući i Javni servis, sredinom aprila je preneo navode izvesnog “stručnjaka za bezbednost” Agima Musliua koji je ocenio da “srpske i ruske tajne službe cirkulišu kroz pravoslavne crkve, uključujući i ovu”, te da se crkva “zvucima zvona visokog intenziteta bori protiv korona virusa, uznemiravajući tako lokalno stanovništvo”.

Iz Eparhije raško-prizrenske su navode ovih medija ocenili zlonamernim.

Izvor: RTV KIM

Comments