• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Država ima dva prioriteta, zdravlje građana i ekonomski oporavak

Srbija još uvek ne može da proglasi pobedu nad koronavirusom, ali nadamo se da će to biti uskoro, izjavila je za Prvi program Radio Beograda premijerka Ana Brnabić. Zato u ovom trenutku, kaže, država ima dva prioriteta. Prvi je zdravlje građana, zbog čega je u toku prošireno testiranje kako bi se utvrdila potencijalna lokalna žarišta, a drugi prioritet je ekonomski oporavak.

Ana Branabić je izjavila da je zdravlje i dalje na prvom mestu.

“Drugi prioritet je da se ekonomski što brže podignemo, da se oporavimo, da se vratimo tamo gde smo bili pre 6. marta kada smo imali impresivne stope rasta od preko šest odsto i u poslednjem kvartalu 2019. i u januaru, februaru pa čak i u martu ove godine, kada je stopa rasta bila 5,2 procenta. Sve su to razlozi za optimizam”, rekla je premijerka.

Istakla je da je Vlada Republike Srbije učinila najviše što može, opredelivši 5,1 milijardu evra za podršku privredi.

Na pitanje koliko će nam vremena biti potrebno da se vratimo na nivo sa početka godine, premijerka je odgovorila da to ne zavisi samo od nas, već i od toga koliko će se brzo oporaviti Evropska unija i zemlje na koje je naša ekonomija najviše naslonjena.

“Mislim da su u ovom trenutku svi mogli da vide da i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Evropska unija predviđaju da će Srbija imati najmanji ekonomski pad u 2020. godini od svih zemalja u Evropi. Mi mislimo da će taj pad biti manji nego što oni predviđaju. Procenjujemo da će najviše biti  minus 1.8 procenata, ili čak da ćemo biti na nuli ili da ćemo imati blagi ekonomski rast. To su naši ciljevi za 2020.godinu, a da nakon toga u 2021. godini imamo najbrži rast od svih evropskih ekonomija”, navela je Brnabićeva.

Nijedan infrastrukturni projekat nije stao 

Podsetila je da uprkos krizi izazvanoj korona virusom, nijedan infrastrukturni projekat nije stao. Nastavljeno je, dodaje, i sa važnim projektima u oblasti inovacija i obrazovanja i to će, kako kaže, biti stub dinamičnog razvoja u budućnosti.

Premijerka je rekla da ni kultura nije zapostavljena, pa se nada da će se “Egzit” festival, koji je važan ne samo za Novi Sad već i za celu Srbiju, ipak održati.

“Mi smo dali preporuku da se on odloži za avgust, a početkom juna ćemo i po epidemiološkoj situaciji u Srbiji ali i u celoj Evropi, moći da damo jasnu preporuku kada i da li će moći da se održi. Ali, po razvoju situacije, u ovom trenutku deluje da će održavanje biti moguće”, napominje Brnabićeva.

Ukazuje da je kultura jedan od sektora koji su najviše pogođeni krizom i zbog toga je Vlada izdvojila određena sredsta za podršku samostalnim umetnicima.

Kaže da će se sa investicijama u infrastrukturu u kulturi nastaviti i da se nada će već početkom sledeće godine biti otvoreno i Narodno pozorište u Subotici.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još