• Početna>
  • Vesti>

Advokat Miljković: Podignuta optužnica protiv 33 lica uhapšena prošle godine; tužilac odustao od krivičnog dela učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi

Protiv 33 lica, uglavnom policajaca kosovske policije, koji su uhapšeni tokom prošle godine, optužnica je podignuta 18. maja.

Advokat Predrag Miljković potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice da je danas preuzeo optužnicu iz Osnovnog suda u Prištini, specijalnog odeljenja koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv 33 lica. „To su lica koja su uhapšena prošle godine krajem maja u vezi sa izvršenjem više krivičnih dela“ rekao je Miljković.

Specijalni tužilac je odustao od krivičnog dela učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi, a ostaju krivična dela primanje mita, zloupotreba službenog položaja, krijumčarenje robe i posedovanje oružja, potvrdio je Miljković.

Miro Delević i Predrag Miljković, advokati optuženog Blagoja Lazovića tvrde da im tužilaštvo nije dostavilo niti jedan dokazni materijal do sada. „Podsećam da je tužilaštvo u obavezi da do momenta podizanja optužnice dostavi odbrani sve spise predmeta, kako bi uredno pripremili odbranu” istakao je Miljković i dodao da je postupak u ranoj fazi. Sledeći korak je zakazivanje saslušanja gde će se okrivljeni izjasniti o svojoj krivici.

Advokat Miljković ističe da je ovo hitan postupak, budući da se određena lica nalaze u sudskom pritvoru, a neki i u kućnom, te je stoga sud dužan da u roku od 15 dana zakaže prvo saslušanje na kom bi se oni izjasnili o eventualnoj krivici.

„Ovo je izuzetno hitan postupak, međutim s obzirom na pandemiju koronavirusa smatram da će za sud biti veliki izazov da organizuje naredna suđenja , budući da je optuženo 33 lica, a da svaki od njih ima branioca” navodi advokat Miljković.

On je apelovao na tužilaštvo da advokatima odbrane dostave što pre dokazni materijal kako bi se spremili za odbranu.

Posete advokatima od 20. maja dozvoljene su nakon više od dva meseca. „Planiram da uskoro posetim svog klijenta, nadam se da su u dobrom stanju. Skoro godinu dana u pritvoru je stvarno previše i smatram da ne postoje razlozi za dalje produžavanje sudskog pritvora , jer je istraga završena i optužnica podignuta” istakao je advokat Miljković.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela  28. maja prošle   godine, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije, i to 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika. Akcija je potom nastavljena i narednih dana, kada su uhapšena još dva policijska službenika na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici kao i jedna pripadnica Kosovske policije u Zubinom Potoku.

Policijski inspektorat Kosova i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su još tri policajca 24. oktobra  u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici. Od tada se svi nalaze u pritvoru, dok je nekolicini nakon vise meseci određen kućni pritvor, nakon čega se brane sa slobode.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Privatna arhiva

Comments

Pročitaj još