Zaharijeva: Nastavak dijaloga posle izbora u Srbiji

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je da dijalog Beograda i Prištine neće biti moguće nastaviti pre okončanja parlamentarnih izbora u Srbiji.

Zaharijeva je, kako prenosi prištinski portal Gazet Expres, na tribini u organizciji Evropskog saveta za spoljne poslove, govoreći na tu temu, između ostalog, rekla:

“Slažem se da će pre predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama biti pritiska da se napravi bilo kakav napredak u vezi s dijalogom, ali pre izbora u Srbiji ništa se ne može dogoditi. Dakle, uzmimo to u obzir”.

Ne može očekivati nikakav napredak u dijalogu pre izbora u Srbiji, kako objašnjava, jer veoma teško doneti nepopularne odluke uoči izbora.

Zaharijeva je, kako prenosi portal Kosovo onlajn, takođe govorila o ideji o kojoj se često diskutuje, a to je korekcija granica ili “razmena teritorija između Kosova i Srbije”, kao o mogućem putu za postizaje konačnog dogovora.

Izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borela o toj ideji ocenila je kao njegov lični stav i dodala da ne postoji odluka Saveta o tom pitanju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske je istakla i da u Evropskoj uniji, ali i na Zapadnom Balkanu, postoji dosta neizvesnosti i podeljenosti u vezi s dijalogom i načinom napretka.

Dodala je da trenutno na pregovaračkom stolu nema ničeg konkretnog i da ne postoje uslovi za sprovođenje ideje po razmeni teritorija, čak i ako bi ona postojala.

“Ne postoji ništa konkretno na stolu i ne postoje uslovi za takvu ideju. Da li će dogovor uključivati i priznavanje Kosova od Srbije, da li će to uključivati i razmenu ljudi, šta će se desiti sa Srbima koji ostaju na Kosovu i obrnuto, sa Albancima koji ostaju u Srbiji”, rekla je Zaharijeva.

Prema njenim rečima, mnogo je nejasnoća u vezi sa tom temom, koja nije na dnevnom redu, s obzirom na to da nema uslova za nastavak dijaloga.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još