Kome će se privoleti Ustavni sud

Nakon donošenja odluke o privremenoj meri suspenzije dekreta kojim je Hašim Tači dao mandat Avdulahu Hotiju za formiranje nove vlade, Ustavni sud Kosova prihvatio je mišljenje najmanje četiri Ustavna suda koji su članovi Venecijanskog foruma i, prema prvim nagoveštajima, radi se o povoljnim argumentima u korist Hašima Tačija. Pokret Samoopredeljenje neće da se izjasni da li će uopšte poštovati konačnu odluku Ustavnog suda koja treba da bude doneta 29. maja, a cela politička ujdurma u Prištini odavno je zasenila i pandemiju korona virusa.

Da li je Ustavni sud ponovo na ispitu političke i funkcionalne opravdanosti?

Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da vraćanje dostojanstva i poštovanja integriteta te institucije nije moguće.

“Ustavni sud je jedno telo, institucija bez moralnog i bez profesionalnog integriteta. Svaki opštinski sud na Kosovu profesionalno bolje stoji nego Ustavni sud. To su ljudi koje je izabrao Hašim Tači”, kaže Spahiju za Televiziju Most i napominje da je u ovoj igri pobednik već poznat: odluka Ustavnog suda biće po želji Hašima Tačija.

“Sve ove sadašnje igre služe samo da se opravda da je to, kao, neka neutralna institucija koja deli pravdu”, ocenjuje Spahiju.

Da je Ustavni sud u nezavidnoj situaciji smatra direktor Centra za demokratsku kulturu Dušan Radaković, koji za Televiziju Most kaže da će ova odluka biti mnogo teška jer, kakva god odluka bila, jedna strana se neće složiti.

“Ako odluka bude ta da se prihvati Tačijev dekret, sigurno ćemo imati proteste Samoopredeljenja. Ako se, s druge strane, ne prihvati odluka, imaćemo vrlo brzo izbore, gde, takođe, velika većina neće da se složi”, objašnjava Radaković.

Pritisak predstavnika aktuelne prištinske političke scene i međunarodne zajednice je evidentan, ali je struka jasna. Ustavni sud  je nezavisan i niko ne bi smeo da utiče na njegovo odlučivanje, kaže za Televiziju Most sudija Vrhovnog suda Kosova Jelena Krivokapić.

“To znači da ne postoji ni državni organ, ni institucija, ni politička stranka, ni pojedinac, ni grupa lica koja mogu da utiču na rad suda”, ističe sudija Krivokapić.

Predstavnici Ustavnog suda Kosova javno izražavaju zabrinutost zbog pretećeg diskursa  predsednika i vršioca dužnosti premijera privremenih institucija i uveravaju javnost da neće podleći pritiscima i ucenama.

Sa druge strane, v.d. ministra pravde Aljbuljena Hadžiju izjavila je preksinoć da ne može da kaže da li će Pokret Samoopredeljenje poštovati odluku najviše instance za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Odluke Ustavnog suda su obavezujuće, kako za organe i institucije samoproglašenog Kosova, tako i za građane, odnosno sve pojedince koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

Obavezujuća i za one kojima će, sva je prilika, biti alibi za nove sukobe. Sadašnja privremena suspenzija Tačijevog dekreta ističe 29. maja i do tada bi Ustavni sud morao da donese konačnu odluku koja će odmah biti izvršna.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još