UNDP Donirao opremu Ministarstvu finansija i transfera

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, u sklopu hitnog odgovora na KOVID-19 a u skladu sa mandatom za smanjenje siromaštva i nejednakosti, donirao je laptopove i zaštitnu opremu Odeljenju socijalne zaštite u Ministarstvu finansija i transfera (MFT). Oprema će omogućiti Centru za socijalni rad da nastavi sa svojim radom i pored ograničenog kretanja, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Besnik Bisljimi, Ministar finansija i transfera, Nj.E. Christoph Weidinger, Austrijski ambasador na Kosovu, Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica, MFT i UNDP zvaničnici prisustvovali su primopredaji ispred Ministarstva finansija i transfera.

Ova donacija deo je regionalnog programa za rešavanje inkluzivnog tržišta rada na Zapadnom Balkanu (ILMS II) uz finansije Austrijske razvojne agencije (ADA). Projekat cilja na omogućavanje rada odeljenja i centara za socijalni rad uz primenu Vladinog hitnog paketa pomoći u borbi protiv KOVID 19.

U saopštenju se navodi da je Odeljenje socijalne zaštite odgovorno za primenu 15. mere Vladinog hitnog paketa koja podrazumeva stimulativnu uplatu od €130 evra za mesece april, maj i jun za građane koji žive u lošim uslovima i koji nemaju nikakva primanja na mesečnom nivou iz javnog ili privatnog sektora ili primanja iz redova socijalne pomoći. Uloga socijalnih centara je ključna za vreme pandemije, posebno u sferi pružanja usluga najugroženijima na Kosovu, korisnicima socijalnih usluga a trenutno ih je na Kosovu 24689 porodica koji primaju socijalnu pomoć i onima koji spadaju pod meru 15. i od velike je važnosti da se ove usluge pruže u što skorije vreme i na efikasan način.

Tokom primopredaje Ministar Bisljimi je naglasio:

“Mi radimo sa manjim brojem radnika ali i pored toga pokušavamo da ispunimo sve naše obaveze, sa posebnim naglaskom na primenu Hitnog Vladinog paketa. Ova situacija pružila nam je mogućnost da vidimo da imamo prijatelje. Čast mi je da se zahvalim, kao Ministar finansija i transfera UNDP-iju i našim prijateljima iz Austrije za ovu vrednu i potrebnu donaciju. Ova donacija posvećena je primeni mere Hitnog fisklanog paketa za najugroženije. Nadamo se saradnji sa UNDP-ijem i u buduće i na drugim projektima”, kazao je Bisljimi.

“UNDP je posvećen podršci kosovskim institucijama tokom pandemije posebno u sferi pružanja usluga građanima na što efikasniji način. Važno je da oni najugroženiji – socijalno ugroženi – dobiju podršku koja je potrebna. Mi smo zahvalni Austrijskoj razvojnoj agenciji za njihovu finansijsku podršku i partnerstvo i što danas predajemo ovu opremu, a sve kao deo regionalne saradnje u podršci inkluzivnog tržišta rada”, rekla je Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica.

Nj.E. Kristof Veidinger, Austrijski ambassador na Kosovu, izrazio je zadovoljstvo što učestvuje na primopredaji: “Moje je zadovoljstvo danas što sam svedok podršci koju je omogućila moja zemlja kroz austrijsku razvojnu agenciju – ADA, posebno što znam da će ova pomoć otići najugroženijima na Kosovu. Zajedno sa našim partnerima mi podržavamo napore u borbi protiv KOVID 19 pandemije”, kazao je ambasador Veidinger.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još