• Početna>
  • Vesti>

Olujni vetar i grad uništili useve u selima opština Obilić i Vučitrn

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom veličine oraha, koje je zahvatilo sinoć opštine Obilić i Vučitrn, uništilo je ratarske kulture i prema prvim procenama poljoprivrednika šteta je ogromna. Reporter Kosovo Onlajna je jutros obišao srpska sela oko Obilića, Babin Most, Plemetinu i Prilužje.

Poljoprivrednici su ostali bez roda, a najstariji mešatani svedoče za naš portal da ne pamte takvo nevreme.

“Evo vidite ovu granu sa ovim rodom, trebalo je velika sila da udari i da je polomi. Pogledajte bagrem kako mu je kora oštećena. Ovakvo nevereme u pola noći za moje 72 godine života, a pamtim dobro, nije se desilo. Padao je grad i pre, ali oko podneva, tokom noći nikada. Ništa normalno više nema što se tiče prirode, sve je poremećeno“, kaže meštanin Babinog Mosta Milan Petković.

Selo Babin Most je poznato po uzgajanju paprike. Jako nevreme je iznenadilo ratare koji su tokom noći zbog optimalne temperature ostavili nepokrivene rasade paprike, koje je grad uništio.

“Nismo se nadali da će tokom noći biti takvo nevereme. Ostavili smo otkriven rasad i sada je sve sravnjeno sa zemljom. Sve je uništeno, šljiva, jabuka, krompir i kukuruz”, kazao nam je Zoran Slavić.

Slaviša Ađančić iz Babinog Mosta izašao je na svoje imanje kako bi procenio štetu.

“Krompir je uništen, nadam da će se oporaviti, ali kasniće rod. Pasulj i ostalo povrtarstvo je totalno propalo. Naš najveći problem je priprema rasada paprike. Skoro svako domaćinstvo u Babinom Mostu seje od 50 ari do četiri hektara paprike. Svi smo pripremili od 50 do 100 metara rasada, nažalost za nekoliko minuta izgubili smo sve“, konstatuje Ađanačić.

Pored štete na usevima, grad je oštetio automobile, fasade i crep na krovovima kuća. Zbog jakog vetra oštećeni su stubovi i žice fiksne telefonije.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još