• Početna>
  • Vesti>

Evropska unija donirala Kosovu 5 miliona evra za borbu protiv korona virusa

Zamenik šefice Kancelarije EU na Kosovu Rikardo Seri uručio je danas Kosovu drugu turu pomoći EU za borbu protiv Covid-19. Ovo je primio Arben Vitia, kosovski ministar za zdravstvo, u centralnom skladištu Ministarstva zdravlja u Prištini.

Pomoć, vredna više od 1,3 miliona evra, sastoji se od 60.000 respiratornih maski FFP2, 19.000 štitnika za lice, 60.000 jednokratnih kombinezona, 171.900 pari hirurških rukavica i 15.000 litara sredstva za dezinfekciju u sudovima za korišćenje, a sve ovo je isporučeno u 6 kamiona, preko Kancelarije UN za projektne usluge.

“Srećan sam što sam danas ovde, da isporučim još jednu pošiljku medicinskih zaliha kao deo hitne podrške EU za Kosovo u cilju borbe protiv pandemije Covid-19” rekao je Seri.

„Delotvorno upravljanje bilo kakvim budućim izbijanjem pandemije nastavlja da bude prioritet. Uz saradnju sa svim građanima, Kosovo će nastaviti da bude uspešno u prevenciji širenja virusa Covid-19. Želim da iskoristim ovu priliku da zahvalim celokupnom medicinskom osoblju koje se nalazi na prvoj liniji fronta u ovoj pandemiji“.

U aprilu je Evropska unija isporučila Kosovu više od 1,4 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 4.000 štitnika za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku, 10.000 kompleta jednokratnih čaršafa za krevete i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka.  

Tokom narednih nedelja EU će takođe isporučiti i druge stvari, kao što su ventilatori (respiratori), ambulantna vozila, bolnički kreveti, defibrilatori, pumpe za infuziju, oksimetri za puls, monitori za pacijente, elektrokardiografi, respiratorne maske, testovi, cevčice, lekovi i druge neophodne stvari.

Pored ove direktne pomoći za zdravstveni sektor, EU takođe priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u socio-ekonomskim grantovima i oko 100 miliona evra kredita kao makroekonomsku pomoć za Kosovo.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još