• Početna>
  • Vesti>

Na Infektivnoj klinici u Prištini sedmoro zaraženih, troje u teškom stanju

Nacionalni  institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je sinoć da su registrovana tri nova slučaja infekcije korona virusom na Kosovu, a izlečeno je 18 pacijenata. Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta sa prebivalištem u Prištini. Od 8. februara na Kosovu je testirano 11.987 osoba, od kojih je Kovidom19 zaraženo 988, dok je 29 osoba preminulo.

Na Klinici za infektivne bolesti u okviru Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova  hospitalizovano  je 11 pacijenata , od kojih je sedam pozitivno na virus Kovid-19. Od sedam pacijenata zaraženih Kovidom-19, četiri su  u stabilnom stanju, a tri se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.Tri  pacijenta su  u dobrom zdravstvenom stanju i sa bolničkog leečenja su upućena u samoizolaciju.

Stručnjak za zarazne bolesti Salji Ahmeti  je rekao  da je  epidemija u završnoj fazi i da se ne očekuje novi talas.

 “Nove restriktivne mere dovele su do zastrašujućeg porasta slučajeva, ali ako je briga povećana i građani strpljiviji, proći ćemo ovu zadnju fazu. Pozivam građane na dodatno strpljenje,jer ćemo uz dodatni oprez dobro  proći i završnu fazu. Virus i dalje ostaje zagonetka  ne samo za nas, već i globalno. Ukoliko sagledamo  situaciju, mislim da smo pri kraju i da nećemo imati drugih talasa epidemije”, rekao je Ahmeti.

Mikrobiolog Ljulj Raka  je apelovao na građane  da se pridržavaju propisanih  mera zaštite i da i dalje izbegavaju  gužvu, da izbegavaju manje radnje, kao i prostorije bez ventilacije.Raka izražava bojazan da će ublažavanje mera dovesti do povećanja broja zaraženih.

“Glavni razlog povećanog broja zaraženih koronavirusom  je okupljanje ljudi na rođendanima, sahranama, kao i razni porodični skupovi. Pozivam sve građane da se ne okupljaju u grupama jer to predstavlja rizik da se virus brže širi  jer postoji mogućnost da kod zaražene osobe nema simptoma bolesti. Ublažavanje mera može dovesti do povećanja broja zaraženih “, rekao je Raka.

 U većinski srpskim sredinama na Kosovu već peti dan nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a u poslednja 24 sata nema ni izlečenih, saopštio je u redovnom dnevnom izveštaju Krizni štab Severne  Mitrovice. Od početka epidemije ukupno je obolelo 116 osoba, izlečeno je 103, a preminulo devet osoba.Na Infektivnom odeljenju KBC-a u Severnoj Mitrovici leči se jedan oboleli, u Studentskom domu u tom gradu na oporavku je dvoje zaraženih, a u KC Kragujevac je jedan pacijent sa severa Kosova.

Nakon ublažavanja mera otvorena je i pijaca u Gračanici.

Prema pisanju prištinskih medija, Premijer Albanije Edi Rama je izjavio  da će narednih dana vlada Albanije doneti odluku o otvaranju kopnenih granica sa Grčkom, Crnom Gorom, Kosovom i Severnom Makedonijom  Rama ocenjuje da je u pitanju teška odluka i dodaje da se turizam i javni prevoz ne mogu držati zatvorenim.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još