• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab preporučuje da za ulazak u zemlju nije neophodan negativan pi-si-ar test

Krizni štab će preporučiti Vladi da negativan pi-si-ar test ne bude nephodan za ulazak u zemlju, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Otvaraju se i administrativni prelazi sa Kosmetom.

Branisalv Tiodorović je rekao da je podatak o 0,64 odsto pozitivnih među testiranima izvanredan i da se nada da će do kraja maja ta brojka dostići nulu.

Kako je istakao, to bi bilo veoma poželjno, jer moraju da se vrate život, privreda, ekonomija, ali i da se razmišlja o letu u Srbiji.

Istakao je da negativan test neće biti neophodan za one koji ulaze u Srbiju jer je situacija ocenjena povoljnom i ptpuno pod kontrolom.

Tiodorović je rekao da se čak i dva žarišta u Leskovcu i Vranju dobro prate i da današnji rezultati govore da je procenat pozitivnosti u Leskovcu oko 1,07 odssto a u Vranju blizu dva odsto.

Kaže i da se prati situacija u drugim zemljama u regionu i Evropi i da i one preduzimaju slične mere, što će doprineti da privreda može da funkcioniše i da protok robe i ljudi bude normalan.

Tiodorović je rekao da će se i dalje pratiti stanje u radnim organizacijama i da ostaje na snazi mera nošenja maske u zatvorenom prostoru.

Posebna pažnja, istakao je, biće posvećena domovima za stare i bolnicama.

Epidemiolog je rekao i da će na svim granicama biti deljeno uputstvo građanima kome da se jave u slučaju povišene temperature, bolova u zglobovima i drugih simptoma.

Takođe, rekao je da je važno što će se otvoriti i administrativni prelazi sa Kosovom i Metohijom.

Kada je reč o putovanjima u druge zemlje, Tiodorović je naveo da bi građani trebalod a prate situaciju u Evropi i svetu i da se informišu u Institutu za javno zdravlje. Naveo je da će cena testiranja u Srbiji biti jedinstvena – 6.000 dinara.

Smatra da će skoro sve zemlje u Evropi od 1. juna, a naročito od 15. juna, ukinuti obavezu testiranja za ulazak i dodaje da su neke zemlje to već uradile.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još