• Početna>
  • Vesti>

Konjufca: Fusnotu pored imena Kosova trebalo bi ukloniti

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Gljauk Konjufca učestvovao je danas na drugom Ministarskom forumu “Solun 2020”, koji su kao video konferenciju organizovali grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Konjufca je naveo da su na forumu učestvovale sve njegove kolege iz zemalja Zapadnog Balkana i zvaničnici Evropske unije, uključujući komesara Evropske unije za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija.

Konjufca je na konferenciji zahtevao uklanjanje fusnote pored imena Kosovo i slobodno kretanje građana Kosova bez viza.

On se ovom prilikom zahvalio EU na velikodušnoj podršci u finansijskoj i medicinskoj pomoći tokom pandemije Covid-19.

Čestitao je Albaniji i Severnoj Makedoniji, ali i EU na otvaranju pregovora o pristupanju.

„Zajedno sa gore pomenutom podrškom, koju smo svi dobili da se borimo protiv COVID-19, ponoviću svoj zahtev za slobodno kretanje, bez viza, za građane Kosova. To bi bila najbolja garancija da uključivanje Zapadnog Balkana nije samo fraza, već i cilj koji bi, nadamo se, trebalo postići što pre“, rekao je Konjufca na ovom forumu.

Na kraju svog izlaganja Konjufca je rekao da bi fusnota pored Kosova trebalo da bude uklonjena.

“Fusnotu uz ime Republike Kosovo treba ukloniti iz izveštaja sa današnjeg sastanka”, rekao je on i dodao da “Kosovo bez fusnote prihvataju i Svetska banka, MMF i EBRD, to je stari način predstavljanja Kosova”.

Objasnio je i da je učešće u regionalnim susretima sa Beogradom postalo uobičajeno zbog čega smatra da fusnota nije potrebna.

Konjufca je rekao i da je zamena takse na uvoz robe merom reciprociteta doprinela “dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji” i da je “donela novi dah novoj fazi dijaloga” između Beograda i Prištine.

Izvor: RTK, RTK 2

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još