• Početna>
  • Vesti>

Epidemiološka situacija u Vranju i dalje nesigurna, ali pod kontrolom

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 4.113 osoba, od kojih je 89 bilo pozitivno na koronavirus. Većina novobolelih su radnici leskovačke “Jure” i vranjske fabrike nameštaja “Dodić”. Od 1.613 testiranih radnika “Jure”, njih 34 je pozitivno na virus i ima lakše simptome bolesti. U Vranju je za tri dana otkriveno 85 pozitivnih na koronavirus, samo u ponedeljak 33.

Vranjanci su od juče daleko oprezniji, na ulici gotovo da nema osobe bez maske i rukavica, a naročito u zatvorenim prostorima. I to je i bila preporuka Kriznog štaba, da niko ne može ući u zatvorene prostorije bez zaštitne opreme. 

Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže za RTS da je epidemiološka situacija u tom gradu i dalje nesigurna, ali pod kontrolom.

“Tokom jučerašnjeg dana od 280 uzoraka, pozitivno je 33 lica. Dakle, malo se smanjio broj u odnosu na prethodna testiranja. Uzeli smo 320 uzoraka koje ćemo danas poslati na analizu. U jednoj fabrici obuće su tri obolela, danas ćemo ta dva pogona gde su radili oboleli tokom današnjeg dana testirati. Vršili smo opsežna testiranja i drugih oblolelih i njihovih kontakata. Sve radnike iz fabrike ‘Dodić’ smo testirali, 55 je obolelih i sve smo stavili u bolničku izolaciju i u kućnu izolaciju njihove kontakte. Za sada imam utisak da se stanovništvo opametilo”, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, skoro da su popunjeni kapaciteti kovid bolnice, jer se sva pozitivna lica po zakonu hospitalizuju.

“Ima nekoliko slučajeva sa lakšim upalama pluća, to su srednje teška stanja, ali uglavnom se radi o blagim kliničkim slikama i asimptomatskim slučajevima, koji se nalaze u povoljnom zdravstvenom stanju”, istakao je Stanković.

U drugim opštinama Pčinjskog okruga situacija je daleko bolja, nema novoregistrovanih. 

Danas će i u Vranju zasedati krizni štab. Sednica počinje u 10 sati.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još