• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Pandemija koronavirusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona (Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija). Konferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Grčke i Severne Makedonije – Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova.

Ivica Dačić je u obraćanju istakao da je aktuelna kriza u vezi sa pandemijom koronavirusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike.

Ministar spoljnih poslova je ponovio spremnost Srbije za daljim angažovanjem na nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Pozdravio je odluku o uspostavljanju tzv. “Zelenih koridora” u našem regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj korona virusom medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Dačić je izjavio da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

“Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je, u cilju otklanjanja negativnih posledica pandemije, usvojila Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata pandemije i podršku privredi koji obuhvata mere poreske politike, direktne podrške privatnom sektoru, mera za očuvanje likvidnosti privatnog sektora i direktne podrške punoletnim građanima Srbije.  

Kada je u pitanju evropski put Srbije, Dačić je naglasio da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

“Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom”, zaključio je Dačić.

Ističe da su svi tokom pandemije bili usmereni pre svega ka očuvanju zdravlja i života naših građana, međutim, sada se naziru novi izazovi i potreba prevazilaženja posledica krize.

 Tema konferencije bila je “Kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije”. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još