Osmani protiv uključivanja Rusije u dijalog

Predsednica Skupštine u Prištini Vjosa Osmani protivi se eventualnom učešću Rusije u dijalogu Beograda i Prištine, jer bi, kako kaže, u tom slučaju Kosovo* nazadovalo ne samo tehnički, već i politički.

“Tokom 2010. kada je Generalna skupština UN odlučivala kako nastaviti dijalog između Kosova* i Srbije, apsolutno je isključila format u kome će i Rusija učestvovati poput formata Trojke iz 2007. Ako bi se sada vratili na format u kome Rusija ima glas i ulogu, onoliko koliko je imala pre nezavisnosti Kosova, verujem da bi nazadovali politički, ne samo tehnički”, rekla je Osmani.

Kako je rekla, EU bi trebalo da ima ulogu, uz uključivanje SAD u dijalog, dok, ocenjuje ona, Rusija želi nestabilnost na Balkanu, prenosi portal Kosovo online pozivajući se na prištinsku Gazetu expres.

“Na drugoj strani, EU mora da ima svoju ulogu. SAD moraju biti uključene u format oko kojeg se strane dogovore, jer istorija dokazuje da nijedan proces na Zapadnom Balkanu, ali i u Evropi, ne može biti uspešan bez učešcća SAD”, rekla je Osmani.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još