Šib: Promene granice samo bi otvorile nove probleme

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je stav Berlina da dijalog Beograda i Prištine što pre treba da bude obnovljen i izrazio uverenje da bi promene granice samo otvorile nove probleme, umesto da ih reše. 

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Šib kaže da je stav Berlina da on što pre treba da bude obnovljen, a da je za to preduslov formiranje kosovske vlade.
Komentarišući nedavnu izjavu evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da ne isključuje mogućnost “promene granica” Kosova, ako bi se oko toga usaglasili Beograd i Priština, Šib ističe da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ovih dana vrlo jasno rekao da razmena teritorija nije tema tih pregovora.
“Naš zajednički cilj jeste potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će priznati i prihvatiti obe strane, kako građani Srbije tako i građani Kosova. Sporazum mora dati odgovore na sva otvorena pitanja i doprineti regionalnoj stabilnosti. Samo takav sporazum može istinski i dugoročno da doprinese stabilnosti”, rekao je Šib za “Politiku”.
On je izrazio uverenje da bi promene granice samo otvorile nove probleme, umesto da ih reše.
Nemačka se, ističe, zalaže za to da se sva energija posveti rešavanju konkretnih pitanja, a to su prava Srba na Kosovu, vlasnička prava, pitanja kulturne baštine, strateške infrastrukture, nestalih osoba, sukcesije.
“Sva ova hipotetična razmišljanja oko promena granica svakako ne doprinose rešavanju suštinskih pitanja”, zaključio je Šib.
 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još