• Početna>
  • Vesti>

Pozicija Srbije u vezi KiM jasna – do kompromisa kroz pregovore, ali trenutno nemamo sagovornika

Pozicija Beograda je jasna po kosovskom pitanju i ne menja se, a to je da se kroz pregovore ide ka normalizaciji, izjavio je savetnik premijerke Srbije Ane Brnabić za spoljnu politiku Nikola Stojanović.

Ukazuje da je dobro što se korona polako povlači, ali se političke tenzije vraćaju u prvi plan.

Političke tenzije po pitanju Kosova i Metohije se opet dižu, a to pitanje polako prelazi na teren velikih sila.  

“Što se tiče pitanja KiM, vrlo je jasno da postoji interesovanje velikog broja međunarodnih aktera. Ono što mi možemo odatle da zaključimo, jeste da pitanje KiM zaista nije završeno. Tu ima još puno prostora da se radii  da se pregovara. Pozicija Beograda je jasna i ne menja se, a to je da se kroz pregovore putem kompromisa ide ka normalizaciji. Za pregovore je potrebno dvoje, a sa druge strane u ovom trenutku nemamo sagovornika”, istakao je Stojanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njegovim rečima, došlo je do male promene u dinamici pregovora.

“Priština je uvek u pregovore ulazila sa pozicije pro forme, bez stvarne namere da se dođe do dogovora, pregovori su bili vrsta fasade”, kaže on.

“Sve jednostrane mere koje su doneli – doneli su ih već, a sada moraju da se konsultuju sa Beogradom, ušli su u vrzino kolo, te kvazi državnosti, vidi se frustracija u Prištini, kroz političke tenzije”, rekao je Stojanović. 

Pitanje taksi i pada vlade Ramuša Haradinaja i Aljbina Kurtija, Stojanović vidi kao proizvod te frustracije.

“Oni moraju pre ili kasnije da razumeju da su pregovori jedini put napred i da jedino na taj način može da dođe do neke normalizacije i približavanja dve strane”, rekao je Stojanović.

Bitno je da budemo u toku sa međunarodnom situacijom, kaže Stojanović i dodaje da moramo da  budemo svesni svih interesa i viđenja regiona koje imaju različite sile i da Beograd nastavi da bude pouzdan partner svim učesnicima procesa, koji očekuje i od drugih strana da ostvaruju dogovoreno.

“Sve države su okrenute ka međusobnoj saradnji, otvorenoj trgovini, takse su u suprotnosti sa duhom međunarodne otvorene trgovine i sve države koje su liberalne bi trebalo da osude ovakvo ponašanje Prištine”, izričit je Stojanović, govoreći o taksama na brašno i građevinske blokove.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još