• Početna>
  • Vesti>

Sinoć online promovisana knjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ prof. dr Vladana Virijevića

Sinoć je na fejsbuk stranici Doma kulture “Gračanica” promovisana knjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ prof. dr Vladana Virijevića.

Govoreći o knjizi „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941.“ prof. dr Dragan Mastilović sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu je istakao da knjiga prof. dr Vladana Virijevića predstavlja jedan i nov i nadasve kvalitetan doprinos srpskoj istoriografiji, posebno onom njenom delu koji se u istraživačkom smislu bavi periodom istorije Kraljevine Jugoslavije i naglasio da će ovom knjigom biti popunjena praznina u jugoslovenskoj i srpskoj istoriografiji koja je nastala zbog nedovoljnog interesovanja istoričara za ekonomske odnose Kraljevine Jugoslavije sa Republikom Turskom između dva svetska rata.

„Posebnu vrednost ove knjige čini dokumentacija iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Republike Turske u Ankari, te brojna štampa koja do sada nije u većoj meri korišćena u domaćoj istoriografiji i adekvatno odabrana literatura sve to daje visok stepen obrađenosti teme o kojoj autor piše u knjizi“-rekao je Mastilović.

Mastilović je na kraju zaključio da je profesor Virijević valjano i dobro istražio jednu do sada nedovoljno istraženu temu u srpskoj i jugoslovenskoj istoriografiji i na adekvatan način je prezentovao čitalačkoj publici i time potvrdio staro pravilo da kada istoričar od struke usmeri pažnju i svu svoju istraživačku energiju na proučavanje jednog značajnog ali istraživački zahtevnog te zbog toga nedovoljno istraženog fenomena, onda po pravilu nastaje delo velike naučne vrednosti i višestrukog značaja za istorijsku nauku.

Msr Nemanja Trifunović kustos u Narodnom muzeju „Kraljevo“ i doktorand na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici je najpre dao kratak prikaz knjige koja je po njegovom mišljenju prvi celovit prikaz ekonomskih odnosa dve države koje su nastale dijametralno suprotnim procesima jedna ujedinjavanjem južnoslovenskih naroda koji su do 1918. godine živeli u tri različite države a druga Republika Turska raspadom velikog Osmanskog carstva. Nakon toga je istakao ono što po njegovom mišljenju preporučuje ovo delo.

„Ono što preporučuje knjigu profesora Vladana Virijevića kako stručnoj tako i široj javnosti jeste informativni, pregledni i zanimljiv tekst koji je zasnovan na istorijskim izvorima prvog reda i relevantnoj literaturi, a zatim i kompetentnost profesora Virijevića za bavljenje ovom temom obzirom da je poznavaoc turskog jezika i učesnik na naučnim skupovima i stručnim usavršavanjima u Turskoj“- rekao je Trifunović.

Autor knjige „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ prof. dr Vladan Virijević je na početku izlaganja naglasio da je knjiga rezultat višegodišnjeg istaživanja a da je povod za pisanje ove knjige bila pojačana penetracija Turske na ove prostore, kao i jače povezivanje Republike Srbije sa Turskom poslednjih decenija.

Virijević dalje navodi da knjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Kraljevine Jugoslavije i Republike Turske, da je period opisan u knjizi bio pun političkih iskušenja, previranja kao i da je zaključenje Ugovora o miru i prijateljstvu između Kraljevine SHS i Republike Turske oktobra 1925. godine bio platforma za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

Po autorovom mišljenju za ostvarivanje dobrih ekonomskih odnosa Kraljevine SHS i Republike Turske u mnogome su doprineli lični odnosi Mustafe Kemal paše Ataturka i kralja Aleksandra Karađorđevića.

„Lična i politička bliskost Mustafe Kemal paše Ataturka i i kralja Aleksandra Karađorđevića omogućila konstantan napredak odnosa između Kraljevine SHS Republike Turske. Bilo je nekih političkih pitanja koja su opterećivala odnose u periodu do 1929. godine to su neka pitanja koja su nasleđena iz prošlosti, ali su ona prevazilažena diplomatskim sredstvima,“ – rekao je prof. dr Vladan Virijević.

Izvor: Dom kulture Gračanica, RKM

Comments

Pročitaj još