Joanikije: Istinom i pravdom za slobodu vere

Vladika Joanikije noćas se posle puštanja iz pritvora gde je proveo 72 sata sa još osam sveštenika obratio građanima koji su ga čekali ispred zgrade tužilaštva i uz reči zahvalnosti na podršci poručio da se treba spremiti za dugu borbu za slobodu vere i slobodu i dostojanstvo svakog građanina.

“Nećemo večeras sve reći ni rešiti, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere, poredak u državi, da se poštuju Ustav i zakon”, rekao je Joanikije, dodajući da sve mere nisu donete u skladu sa ustavom.

On je naveo da borba treba da se nastavi pravim božijim sredstvima – istinom, pravdom i ljubavlju prema otadžbini.

Okupljenima je zahvalio na ljubavi i podršci i zamolio ih da se mirno raziđu.

Naveo je da ne razume pojedine poteze vlasti, ali je istakao da su policajci tokom pritvora bili više nego korektni i da su se porfesionalno ponašali.

Joanikije je rekao i da je na dan Svetog Vasilija bio organizovan molitveni hod, a ne okupljanje, posle čega se narod razišao.

“Tek su nastali problemi kad se vlast umešala. Žao mi je što naše vlasti ratuju sa Njegošem, a sada i sa Svetim Vasilijem”, rekao je vladika i dodao da je Sveti Vasilije oduvek okupljao svoj narod, a da to čini i sada.

Građani su tokom obraćanja uzvikivali “Živeo vladika”, “Ne damo svetinje”, …, a na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske uživo je prenošeno događanje u Nikšiću.

Sinoć su i u drugim gradovima Crne Gore održana okupljanja u znak podrške Joanikiju i sveštenicima.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još