• Početna>
  • Vesti>

Vučić nakon sastanka sa Orbanom: Srbija i Mađarska će imati prijateljsku utakmicu za najviši privredni rast u 2020.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da veruje da će Srbija i Mađarska imati prijateljsku utakmicu u tome ko će imati najviši rast u 2020. godini u Evropi, kao i da neće biti ljutnje ko bude uspešniji. Orban je poručio da su evidentni rezultati srpske privrede i da će Mađarska morati da se potrudi ako želi da bude u korak sa razvojem u Srbiji.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon sastanka, poručio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života.

“Zahvalan sam mađarskom rukovodstvu, posebno premijeru Orbanu što je imao želju, hrabrosti da pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome”, dodao je Vučić.

Ukazao je da ekonomski odnosi dve zemlje nikada nisu bili razvijeniji, kao i da smo prošlu godinu završili sa trgovinskom razmenom od milijardu i 761 miliona evra.

“Ove godine već u prvom kvartalu, iako smo bili suočeni sa pandemijom koronavirusa, imamo rast od 8,37 odsto – 493 miliona evra”, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Mađarska naš treći trgovinski partner na nivou EU. “Imamo odličnu saradnju po svim ekonomskim pitanjima i zahvalan sam na svim mađarskim investicijama koje su do sada stigle u Srbiju”, dodao je Vučić.

“Posebno sam zahvalan što su spremni da ulažu na celoj teritoriji Srbije, ne samo u opštinama u kojima živi mađarsko stanovništvo”, rekao je Vučić i dodao da će uskoro biti otvorena fabrika u oblasti prerađivačke prehrambene industije u Arilju.

Ukazao je da je bilo reči i o tome kako da neke naše kompanije zajednički istupaju, kao i da o tome još nemaju konačne stavove.

Čestitao je Mađarskoj na odličnim ekonomskim rezultatima. “Verujem da ćemo imati jednu prijateljsku utakmicu u tome ko će da ima najviši rast u 2020. godini u Evropi između Srbije i Mađarske i da neće biti ljutnje ko bude uspešniji”, rekao je Vučić.

Na sastanku su razgovarali i o bilateralnim projektima, izgradnji pruge Beograd–Budimpešta, kao i pruge Subotica–Segedin–Baja–Subotica.

Ukazao je da je Orbana zamolio za dodatnu podršku Srbiji na evropskom putu i dodao da smo zahvalni komesaru Varheljiju.

“Mađarska je zemlja koja uvek i na svakom mestu podržava Srbiju na njenom evropskom putu… Uvereni smo da ćemo uz njihovu pomoć i pomoć svih drugih moći da osiguramo sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju”, istakao je Vučić.

Zahvalio je Ištvanu Pastoru, koji je je pomogao da se uspostavi prijateljstvo između naših naroda.

“Mađarski narod u Srbiji je most našeg iskrenog prijateljstva, uveren sam da će to uvek tako biti, nemamo nikavih incidenata i problema, živimo zajedno i ne postoji čak ni neka vrsta skrivenih problema kojih je bilo”, rekao je Vučić.

Zahvalio je na pomoći i podršci Mađarske tokom pandemije koronavirusa, pre svega u savetima kako da dođemo do robe i medicinskog materijala.

Na sastanku su razmotrili i situaciju u regionu, rekao je Vučić i dodao da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

“Izuzetno sam zahvalan i premijeru Orbanu i ministru Sijartu jer su se trudili, bez obzira na to što je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, da uvek razumeju srpske stavove i da nam u raznim važnim pitanjima pomognu i budu sa nama”, naglasio je Vučić.

Orban: Treba da se potrudimo da budemo u korak sa razvojem u Srbiji
Mađarski premijer je naveo da je uvek dobro doći u Beograd, jer Mađari vole srpsku prestonicu i rado dolaze, a drugi razlog njegovog dolaska je političke prirode kako bismo bodrili jedni druge.

“Očekujem od ovih naših razgovora da se obostrano ohrabrujemo ne samo rečima i delima. Moje mišljenje je da su obe zemlje prvu bitku dobile, uspele su da obuzdaju epidemiju, ali da sada počinje druga bitka – ponovno pokretanje ekonomije”, dodao je Orban.

Ponovio je da je ekonomska razmena dve zemlje bila rekordna prošle godine i zahvalio Vučiću što je tokom epidemije nesmetano funkcionisao transport između dve države.

Ukazao je da je Mađarska privržena podršci evropskim integracijama Srbije. “Očekujemo od institucija u Evropskoj uniji da otvore onih šest poglavlja za koje je već Srbija spremna”, dodao je Orban.

Mađarska će sa zadovoljstvom prihvatati investicije koje dolaze iz Srbije, naglasio je Orban i dodao da one već postoje i da ih je mađarska vlada podržala.

“Naša Eksim banka otvorila je jednu kreditnu liniju od 100 miliona evra i to je namenjeno podršci srpskim kompanijama u Mađarskoj”, rekao je Orban.

Naglasio je da su evidentni rezultati srpske privrede.

“Mi zaista treba da se vrlo potrudimo ako želimo da budemo u korak sa razvojem u Srbiji, neće to biti lak zadatak, ali na osnovu tih brojeva mi vidimo da ćemo ubuduće moći da računamo na ekonomiju u Srbiji, koja će se vrlo brzo razvijati”, istakao je Orban.

“U evropskim odnosima Srbija je ponovo stekla veliki ugled i prisutna je u evropskoj politici. Vidimo da je Srbija sve jača i jača i biće u stanju da doprinese razvoju i napretku celog regiona”, zaključio je Orban.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još