Testiranje na koronavirus samo u nacionalnom institutu

Testiranje na COVID-19 na Kosovu obavlja se jedino u Laboratoriji molekularne mikrobiologije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u Prištini.

Testiraju se samo sumnjivi slučajevi i njihovi kontakte prvog i drugog reda, te osobe koje se leče na Infektivnoj klinici i one sa hroničnim bolestima, kažu iz Ministarstva zdravlja.

Testiranje za ostale građane kojima je to potrebno, recimo, za putovanje u državu koja zahteva negativan test, za sada nije moguće.

“U narednim fazama razmotriće se i ostale mogućnosti testiranja različitih kategorija građana”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) RSE portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko inficiran COVID-19, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja. PCR test uključuje bris iz grla.

Razlog za neizdavanje dozvola, kako Hoti navodi, je zato što se ne zna odakle se uzimaju testovi i koliko su oni tačni. Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nije odobrilo upotrebu bilo koje druge vrste testa za otkriće SARS-COV-2, osim PCR, koji se koristi jedino u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, čija je aparatura dokazala tačnost rezultata.

Serološki test

Testiranje na antitela koji se drugačije zove i serološki test, koji uključuje laboratorijsku analizu krvi i ukazuje da li je osoba nekada imala COVID-19, za sada se ne sprovodi nigde na Kosovu. Test na antitela može poslužiti kod skeniranja populacije za one koji su već imali korona virus i one koji nisu.

U Prištini je, međutim, privatna laboratorija pod nazivom Avicena putem svoje veb stranice saopštila da se snabdela testovima za utvrđivanje COVID-19 i da će dnevno moći da sprovede 50 testiranja po ceni od 20 eura. Kako se dodaje, test je namenjen otkriću antitela formiranih od korona virusa.

Vlasnik laboratorije Driton Shuki (Šuki) kazao je za RSE da od “Ministarstva zdravlja čeka da povuče privremenu suspenziju upotrebe brzih testova”, kako bi krenuo sa testiranjem.

Druga faza popuštanja mera

Kosovo je 4. maja popustilo mere ograničenog kretanja, tako što je građanima dozvoljeno kretanje do tri sata dnevno, umesto sat i po, a otvoreni su i maloprodajni objekti.

Za 18. maj je predviđena druga faza popuštanja mera, koja je za sada upitna budući da je poslednji dana na Kosovu ponovo počeo da raste broj obolelih od COVID-19. Ukupan broj obolelih je 927, izlečenih 671, a preminulo je 29 osoba.

Odluka o drugoj fazi, kada je predviđena nova odluka o kretanju građana te otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, gradskog i međugradskog saobraćaja, biće doneta tokom predstojećeg vikenda, zavisno od broja inficiranih.

Otvaranje granica Kosova predviđeno je u trećoj fazi, od 1. juna, a nakon nove procene epidemiološke situacije ali i odluka koju susedi budu doneli o tome, navode iz ministarstva.

Kosovo je zbog pandemije proglasilo vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još