• Početna>
  • Vesti>

Tači: Najvažnije je da Ustavni sud donese odluku bez pritisaka sa strane

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je na konferenciji za novinare da niko ne zna kakva će biti odluka Ustavnog suda u vezi njegovog dekreta da imenuje Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara nove vlade i dodao da svi moraju da rade svoj posao odgovorno.

Tači je napomenuo da Ustavni sud mora da donese odluku bez ikakvih pritisaka sa strane i dodao da će prihvatiti svaku njegovu odluku.

On je naveo da je predsedništvo dostavilo sudu svoje argumente na osnovu kojih je Hoti imenovan za mandatara i ponovio da je suštinska stvar za kosovsku demokratiju da se obezbedi nezavistan rad suda, bez pritiska političkih stranaka. 

Podsetimo, Ustavni sud Kosova je suspendovao proces formiranja vlade do 29. maja a ustavnost dekreta predsdnika Kosova je zatražio Pokret Samoopredeljenje. 

Nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, Tači je nekoliko puta od Samoopredeljenja zatražio ime mandatara za sastav nove vlade, a potom konstatovao da ta partija ne može da obezbedi većinu u Skupštini. 

Nakon sastanka sa parlamentarnim partijama, Tači je ime mandatra zatražio od drugoplasirane partije DSK, koja je Avdulaha Hotija predložila za premijera.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još