• Početna>
  • Vesti>

OŠ “Sveti Sava” spremna za rad sa đacima pod specifičnim okolnostima zbog koronavirusa

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“  u Kosovkoj Mitrovici  sve je spremno za početak nastave, koja će se počev od 1. juna ove godine, odvijati po posebnom planu i programu, a u skladu sa izmenjenim pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, dostavljenim  svim prosvetnim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima direktora Milorada Jovanovića , kada onlajn nastava bude okončana, što će se desiti 30. maja, krenuće se sa nastavom koja će podrazumevati dolazak đaka u školu, po izmenjenim i strogo kontrolisanim pravilima, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Postojaće određena dinamika dolazaka učenika, najpre osmog razreda, a potom i đaka 5, 6 i 7 razreda, kojima će biti pružena prilika da ocene kojima nisu zadovoljni,  poprave.

„Kao što znate, sve dosad smo radili kroz nastavu na daljinu, kroz onlajn nastavu, i mogu da iskažem svoje zadovoljstvo da smo se svi zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ izuzetno dobro snašli, naravno uz pomoć roditelja i učenika i da polako privodimo kraju ovu školsku godinu“ kaže Jovanović.

On je podsetio da će i u ovoj ustanovi, kao i u svim ostalim školama koje nastavu drže po planu i programu Republike Srbije, polaganje male mature biti organizovano 17, 18. i 19. juna.

„Pre toga, osmaci će imati probni završni ispit 2. juna. Tada će test iz matematike raditi u školi, u grupama ne većim od devet učenika, uz poštovanje svih epidemioloških propisa, koji podrazumevaju dezinfekciju prostorija i nošenje zaštitne opreme. Škola spremno ulazi u sve ove zadatke koje je pred nas postavilo Ministarstvo prosvete i ja se nadam da ćemo sve ovo uspešno privesti kraju“ rekao je Jovanović i poželeo osmacima puno sreće na završnom ispitu.

Podsetimo, osmaci će se prvi put nakon proglašenja vanrednog stanja, u školskim klupama naći 1. juna, kada će dobiti primerak probnog testa iz srpskog jezika i primerak kombinovanog testa, koje će popunjavati kući. Sutradan, 2. juna, popunjene testove će doneti u školu, gde će na licu mesta rešavati i probni test iz matematike.  Pošto sve pripremne radnje sa osmacima budu završene, škole će 8. juna, vrata otvoriti za učenike 5, 6. i 7. razreda, i dati im šansu da poprave uspeh. U školu će dolaziti isključivo učenici koji iskažu želju da poprave ocene iz određenih predmeta i oni koje budu pozvali nastavnici, jer su, iz određenih razloga, u nedoumici koju ocenu đaku treba zaključiti. Dolazak đaka u školu biće utvrđen rasporedom, koji će obezbediti uslove  socijalne distanciranosti, odnosno da u istoj prostoriji u istom trenutku, ne bude više osoba, nego što je pravilnikom predviđeno.

Roditeljima i đacima se savetuje redovno praćenje rasporeda, uz obavezni kontakt i konsultacije sa razrednim starešinama.

Školska 2019/2020. godina, za osnovne škole,  zvanično će biti završena 16. juna.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Facebook stranica OŠ “Sveti Sava” Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još