• Početna>
  • Vesti>

Od ponedeljka novo ublažavanje mera, kretanje 4 sata dnevno, otvaraju se dostave hrane, pijace, saloni…

Od sledeće nedelje, novo ublažavanja vanrednih mera na Kosovu: Građani „dobijaju“ još jedan sat za slobodno kretanje, te će tako moći da se u toku dana kreću ukupno četiri sata. Rasterećuje se i privreda, naročito mala.

Poruku vršioca dužnosti kosovskog premijera sa konferencije za medije koju je Aljbin Kurti održao danas zajedno sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, preneli su kasno popodne kosovski mediji.

Nova faza ublažavanja mera počinje od 18. maja i osim dodatnog sata za slobodno kretanje, podrazumeva i popuštanje mera za rad privrede.

Tako se od ponedeljka otvaraju frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske radnje, kol centri, trgovine, pijace, usluga dostave hrane, železnički prevoz, gradski i međugradski prevoz – uz posebne dozvole, galerije i muzeji.

Ipak, s obzirom na to da pandemija i dalje traje, kretanje će i dalje biti ograničeno, dakle dva puta dnevno po dva sata, uz ranije utvrđeno pravilo rasporeda na osnovu pretposlednje cifre ličnog broja na poleđini kosovske lične karte, odnosno, poslednjeg na prednjoj strani srpske lične karte.

„Zahvaljujući dobrom radu, broj infekcija se značajno smanjio, ali u poslednjoj nedelji primetili smo porast infekcija. Juče smo imali 18 zaraženih i 19 izlečenih, dan ranije 8 zaraženih i bez izlečenja, a dan pre toga imali smo 24 zaraženih i 14 izlečenih. Uprkos ovom opštem povećanju, zvanična preporuka Instituta za javno zdravlje je da se faza drugog otvaranja može nastaviti kako je planirano „, rekao je Kurti, prenela je Koha

Vitia je krajem aprila još najavio ublažavanje mera kroz tri faze, a od ponedeljka stupa faza dva i trajaće do 18. maja:

Faza 2 – od 18. maja do 2. juna

Trgovina na malo

Stomatolozi i fizioterapeuti

Frizeri i saloni za šišanje

Zelena pijaca

Gastronomija

Železnički saobraćaj

Gradski i međugradski saobraćaj

Call centri

Faza 3 – od 2. juna do naredne odluke

Gradski i međugradski transport

Taksisti

Gastronomija

Ispiti na visokoobrazovnim institucijama,test mature i dostignuća (mala matura)

Otvaranje bioskopa

Otvaranje pozorišta

Selektivno omogućavanje održavanja sportskih aktivnosti.

Izvor: Kossev, foto: Gazeta Express

Comments

Pročitaj još