• Početna>
  • Vesti>

Zaporožac: “Od 1.juna nastava prema izmenjenom kalendaru obrazovno vaspitnog rada”

Do 6.maja ove godine trajalo je vanredno stanje u Republici Srbiji. Nakon toga je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preduzelo aktivnosti koje se preporučuju svim školama oko završetka nove školske godine i prosledilo novi kalendar obrazovno vaspitnog rada u skladu sa specifičnom situacijom u kojoj se nalazimo.

Detalje u vezi sa promenama u kalendaru obrazovno vaspitnog rada je, gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice izneo Ivan Zaporožac, direktor Osnovne škole “Branko Radičević” u Kosovskoj Mitrovici.

“Od ponedeljka 1.juna do 16.juna u školama će se organizovati posebni časovi na kojima će učenicima biti pružena mogućnost da pokažu bolji nivo postignuća iz određenih nastavnih oblasti odnosno predmeta. Prvo krećemo sa učenicima 8.razreda, koji će u ponedeljak 1.juna doći u školu, preuzeti test iz maternjeg jezika i kombinovani test koji će rešavati kod kuće, dok će test iz matematike biti organizovan u školi i to ne redovnim već vanrednim okolnostima, poštujući mere zaštite i zabrane okupljanja u grupama više od deset ljudi. Stoga najverovatnije neće biti organizovano polaganje u velikoj fiskulturnoj sali jer za tim nema potrebe, već u učionici”, rekao nam je direktor OŠ “Branko Radičević” Ivan Zaporožac.

Zaporožac je dodao da se prema preporuci Ministarstva prosvete, školska godina za učenike osmog razreda, umesto 22.maja završava 5.juna. Završni test iz matematike se polaže u školi 2.juna, uz organizovane mere zaštite od Kovid-19 u manim grupama.

“Na isti način će učenici polagati i završni test za upis u Srednje škole i to 17, 18. i 19. juna u terminima koji su isti u celoj Srbiji a koje je predložilo Ministarstvo prosvete u sklopu izmenjenog kalendara obrazovno vaspitnih mera. To je što se tiče učenika osmog razreda, dodaje Zaporožac.

“Zatim za učenike 5., 6. i 7. razreda organizovaćemo posebne časove i kreću od ponedeljka 8.juna i trajaće do 15.juna, gde će učenici moći da poprave ocene ukoliko nisu zadovoljni i zatraže obješnjenje od nastavnika ukoliko im sadržaj gradiva nije jasan. Ovome da dodam da će nastava biti organizovana po razredima a škola će raditi od 8 ujutru do 8 uveče. Preporuka Ministarstva je da to važi samo za one koji žele da poprave ocenu, ali postoji mogućnost da i nastavnici pozovu neke od učenika gde smatraju da je potrebno. Tako da ova odluka važi doslovno za sve.

Angažovaćemo sve nastavnike i poštovaćemo maksimalno sve mere bezbednosti koje su trenutno preporuka Vlade Srbije i lekara. Raspored razreda će se menjati po terminima tako da je preporuka svima da prate kako glasi redosled na osnovu odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, zaključio je Zaporožac.

Iskoristio je priliku da se zahvali roditeljima i nastavnom kadru, jer su u specifičnim uslovima vanrednog stanja i izvođenja nastave na daljinu, pokazali maksimum angažovanja i time položili ispit zrelosti u snalaženju sa inovativnim tehnologijama koje su za mnoge od prosvetnih radnika bile novina .

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još