• Početna>
  • Vesti>

Uvoz jaja iz Severne Makedonije privremeno zabranjen zbog pojave kuge kod živine

Kosovo je uvelo privremenu zabranu uvoza jaja iz Severne Makedonije kako bi se sprečio rizik od širenja kuge kod živine nakon pojave bolesti na dve lokacije u toj zemlji, prenosi Koha.

Portparol Agencije za hranu i veterinarstvo Ljamir Tači izjavio je za Kosovapres da se na osnovu laboratorijskih testova uzorka pokazalo da jaja ispunjavaju uslove za konzumaciju prema važećim pravilima i da je nakon kompletne kontrole inspektor dopustio ulazak na tržište.

Tači je istakao da su ove godine imali samo jednu pošiljku uvoza jaja iz Severne Makedonije.

“Uvoznik je dobio dozvolu za uvoz i nakon kompletiranja sve dokumentacije, roba je proverena, usklađenost dokumentacije i potvrda sa deklaracijom za jaja. Nakon prolaska svih kontrola dokumentacije, započela je sledeća detaljna inspekcija – uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Čim je rezultat stigao dozvolili smo uvozniku prodaju jaja. Za ovaj tovar se pokazalo da ispunjava uslove bezbednosti zasnovane na kosovskim zakonima i veterinarskim pravilima granične kontrole”, rekao je Tači.

Kako je naveo, uvoz ptica i jaja iz Severne Makedonije privremeno je zabranjen, nakon obaveštenja da je na dve lokacije u toj zemlji došlo do epidemije ptičje kuge.

“Juče smo doneli odluku o zabrani uvoza živine, prerađevina i nusproizvoda. Odluka je doneta kao privremena mera za sprečavanje mogućnosti širenja bolesti, tipične ptičje kuge. Primili smo zvanično obaveštenje objavljeno na zvaničnoj veb stranici Uprave za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije, a istovremeno je obaveštenje stiglo od Svetske zdravstvene organizacije, koja nas je obavestil da je u Severnoj Makedoniji na dve lokacije došlo do izbijanje nove bolesti”, istakao je Tači.

Prema njegovim rečima, na osnovu kosovskog Zakona o veterinarstvu, odmah su uveli zabranu, odnosno odluku o privremenoj zabrani uvoza, do sledećeg obaveštenja.

Istakao je i da je uvoznik jaja iz ove zemlje do sada imao dozvolu za uvoz i da je posedovao dokumentaciju koja garantuje bezbednost jaja.

“Farma sa koje su jaja došla na Kosovo u petak nije iz područja gde je bolest izbila, ona je u drugom regionu i istovremeno ovoj farmi je dozvoljeno da izvozi u EU i na listi je sa dozvolama za izvoz iz EU. Pod tim uslovima, u petak smo dozvolili redovan uvoz, ali od juče je uvoz zaustavljen”, rekao je Tači.

Udruženje kosovskih uzgajivača živine upozorilo je na rizik od konzumiranja jaja uvezenih iz Severne Makedonije, jer je prema njima ta država, nakon pojave kuge kod živine, uvezla bolesna jaja na Kosovo.

Između ostalog, to Udruženje je apelovalo na potrošače da budu oprezni prilikom kupovine jaja, istovremeno upozoravajući na to da je pored zdravlja ugroženo i tržište lokalnih proizvođača.

Izvor: Kosovo Online / Koha

Comments

Pročitaj još