• Početna>
  • Vesti>

Priština zabranila ulazak srpskim lekarima i sestrama na KiM

Prištinske vlasti onemogućile su da 20 srpskih lekara i medicinskih sestara uđe na Kosovo i Metohiju, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Marko Đurić je rekao da su lekari i medicinske sestre zaustavljeni juče na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Đurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane.

“Priština je ovime pokazala novo dno i novi najniži ponor i u političkom i u ljudskom smislu, onemogućavajući time normalno funkcionisanje i KBC u Gračanici i u drugim ustanovama”, rekao je Đurić za Tanjug.

On je naveo da je reč o lekarima i medicinskim sestrama, koje i inače žive i rade na relaciji centralna Srbija – KiM, odnosno, svi su poreklom sa Kosmeta i decenijama rade u tim zdravstvenim ustanovama.

Đurić je rekao i da ovo predstavlja kršenje brojnih međunarodnih normi i obaveza proisteklih iz različitih sporazuma, direktno ugrožavanje zdravlja i bezbednosti građana srpske nacionalnosti.

“Ovo je rezultat političke klime koju stvaraju vođe albanskih partija u Prištini, a direktan razlog je u tome što su se u Prištini uplašili izjave Kadrija Veseljija, dan ranije, a koji je na ciničan i zlokoban način, lažljivo govorio o tome kako novi lekari dolaze iz Srbije na KiM. Kao da bi i to trebalo da bude problem, čak i da dolaze novi”, rekao je Đurić.

Prištinske vlasti su se, smatra Đurić, očigledno u paničnom strahu od vođe terorista, odlučili za to da srpskim medicinarima onemoguće ulazak.

Naveo je i da je ovo “skandal prvog reda”, a da se desilo medicinarima neke druge nacionalnosti, to bi do sada bila glavna vest na svim svetskim medijima, a ovako, kaže, postoji rizik da prođe kao nezapažena vest.

Lekari: Imali smo samo srpska dokumenta

Srpski lekari kojima su prištinske vlasti onemogućile da uđu na Kosovo i Metohiju rekli su danas da je taj postupak Prištine diskriminatorski i degradirajući kako u profesionalnom, tako i u ljudskom smislu.

Doktorka Jelena Krdžić kaže da je ona juče bila među 20 lekara i medicinskih sestara i tehničara koji su čekali duže od osam sati na administrativnom prelazu Merdare i da im nisu dozvolili odlazak na radna mesta uz obrazloženje da “poseduju samo srpska dokumenta”.

Doktor Ilija Dragojević navodi da Srbija čini sve da omogući normalan život i zdravstvenu zaštitu našem stanovništvu na KiM, dok ono što je Priština juče uradila za njega predstavlja “varvarski čin”.

“Ograničavanjem slobode kretanja jednoj grupi ljudi, onemogućavate prava drugoj grupi ljudi. Konkrento, onemogućavanjem lekara da dođu na posao, onemogućava se da se leče pacijenti. I jedan jedini razlog je zato što posedujemo srpska dokumenta”, rekao je Dragojević.

Lončar osudio postupak prištinskih vlasti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najoštrije je osudio postupak prištinskih vlasti koje su onemogućile ulazak na KiM srpskim lekarima i medicinskim sestrama.

“U trenutku kada se čitav svet zahvaljuje lekarima i zdravstvenim radnicima na njihovoj požrtvovanosti i naporima da se u vreme pandemije sačuvaju životi građana, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, vlastodršci lažne države još jednom iskazuju svoju mržnju prema Srbima i Srbiji, kažnjavajući lekare. Pozivam međunarodnu zajednicu da osudi ovakav postupak Prištine i adekvatno reaguje kako bi građanima Gračanice i drugih sredina u kojima žive Srbi bilo omogućeno lečenje u KBC i drugim zdravstvenim ustanovama u skladu sa međunarodnim standardima i pravima”, istakao je ministar Lončar.

Izvor: RTS, Tanjug

Comments

Pročitaj još