• Početna>
  • Vesti>

Episkop Teodosije osudio hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika u Nikšiću

Episkop raško-prizrenski, Teodosije, danas je najoštrije osudio sinoćnje privođenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz eparhije raško-prizrenske navode da je reč o“najnovijem progonu Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori“.

„Ovo najnovije nasilje nad našom Crkvom koja je izložena neviđenim pritiscima još od bezakonog proglašenja spornog zakona o veroispovesti pod pretnjama otimanja naših vekovnih svetinja, duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta našeg vernog naroda“, navodi se u saopštenju eparhije.

Vladika Teodosije je izrazio nadu da će vlasti u Podgorici „prestati sa nerazumnim progonom Crkve i stvaranjem podela u narodu i nepravedno pritvorenog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike što pre pustiti na slobodu“.

Episkop raško-prizrenski danas je sa monahinjama manastira Gračanica služio moleban za sveštenike i vernike u Crnoj Gori uz najavu da će se to svakog dana činiti u svim manastirima ove eparhije.

Podsetimo, Episkop Joanikije saslušan je kasno sinoć u Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću, zajedno sa više sveštenika samo dva sata nakon održane svetovasilijevska litije u ovom gradu na kojoj se, prema pisanju crnogorskih vijesti, okupilo više hiljada građana.

To je izazvalo burnu reakciju okupljenih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića. Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbednosti, gde je više stotina okupljenih čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.

Episkopu i sveštenicima je nakon ispitivanja određeno 72 časovno zadržavanje.

Danas ranije je jučerašnje privođenje i određivanje pritvora osudio i Sinod Srpske pravoslavne Crkve, uz apel na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još