Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora – Slovačke Fedora Rosohe, Irana Rašida Hasana Purua i Hrvatske Hidajeta Biščevića, poželevši im uspešan diplomatski mandat u Beogradu.

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj što, uprkos pritiscima, istrajava u principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu.

Poručio je da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i izrazio zadovoljstvo što dobre političke odnose dveju zemalja prati napredak u razvoju ekonomskih veza, kao i saradnje u svim drugim oblastima, jer je reč o veoma uspešnoj zemlji, iz čijih iskustava može mnogo da se nauči.

Kako se navodi na sajtu presedništva, predsednik Srbije zamolio je ambasadora Rosohu da slovačkoj predsednici Čaputovoj prenese poziv da poseti Srbiju.

Vučić je pozdravio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, uveren da će on, kao dobar poznavalac situacije i odnosa u regionu, tu dužnost obavljati odgovorno i nepristrasno.

Predsednik je, ovom prilikom, ponovio da je Srbija posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje u regionu.

Predsednik Vučić je istakao i potrebu snažnije saradnje sa Višegradskom grupom, čije iskustvo može da posluži kao model regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Rosoha je čestitao predsedniku Vučiću na odličnom odgovoru srpskih vlasti na izazov pandemije, kao i na odličnim ekonomskim rezultatima, zbog kojih je povećan interes slovačkih investitora.

Dvojica sagovornika su se saglasili da su Slovaci, koji žive u Srbiji, posebna spona između dveju zemalja, čiji položaj će, po rečima predsednika Vučića, Srbija i dalje unapređivati.

Iran ostaje pri stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova 

Predsednik je primio akreditivna pisma i novopostavljenog ambasadora Islamske Republike Iran Rašida Hasana Purua.

Vučić je, u razgovoru posle ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti kovid 19 u Iranu, kao i nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje.

Predsednik je istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes. On je izrazio nadu da će uspon, pre svega, doživeti ekonomska saradnja.

Vučić je naglasio da Srbija oseća iskrenu zahvalnost prema Iranu, koji pokazuje svoje prijateljstvo i, nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uvažava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Ambasador Hasan Pur je rekao da će Iran ostati dosledan svom principijelnom stavu i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Potvrdio je opredeljenje vlasti u Teheranu da razvijaju svestrane odnose sa našom zemljom i preneo pozdrave predsednika Rohanija, kao i zahvalnost iranskog državnog vrha za inicijativu i angažovanje predsednika Vučića na razvoju saradnje dveju zemalja.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Rad na unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednik Srbije primio je i akreditivna pisma novog ambasadora Republike Hrvatske Hidajeta Biščevića, poželevši mu dobrodošlicu, izrazio je nadu da će on, svojim bogatim diplomatskim iskustvom, doprineti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dveju zemalja.

Vučić je rekao da očekuje da dve zemlje u budućnosti prevaziđu probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog uvažavanja, posvete razvoju dobrosusedskih odnosa.

Naglasio je, tom prilikom, da će on nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje.

Ambasador Biščević je zahvalio na dobrodošlici i rekao da je spreman da svojim iskustvom doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju evropskih vrednosti, kao veoma važnih za regionalnu stabilnost i napredak regiona.

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, predsednik Vučić je rekao da pozdravlja to što je Hrvatska, tokom predsedavanja, na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan.

Ambasador Biščević je rekao da je Hrvatska, tokom predsedavanja, pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku evropskom putu regiona.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi dve zemlje trebalo da prioritet daju ekonomskoj saradnji.

Ambasador Biščević je rekao da ima pripremljene predloge projekata za saradnju i u oblasti infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava, za koje je predsednik Vučić rekao da će sa zadovoljstvom biti razmotreni i, u skladu sa mogućnostima, realizovani.

Predsednik Srbije i ambasador Biščević su izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mešovitih komisija za otvorena pitanja, među kojima je pitanje nestalih lica.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da unapređuje položaj hrvatske zajednice, kao i da sa hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju tamošnjih Srba. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još