• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Najava otkaza novinarki RTK2 najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji

Foto: Srpska lista

Gušenje slobode izražavanja i etnički motivisani napadi na novinare srpske redakcije kanala RTK2, te najava otkaza novinarki Aleksandri Dogandžić je najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i slobodu govora koja se našem narodu sistematski oduzima, navodi se u najnovijem saopštenju Srpske liste.

“Srpska lista podseća javnost da se novinarki srpskog kanala stavlja na “teret” da je prekršila pravila jer je u programu koristila termin Kosovo i Metohija. Podsećamo javnost da je čak i kosovskim ustavom koji su doneli u Prištini u članu 59.9. garantovano pravo građanima da koriste “lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka”. Za oblast Metohije Albanci koriste termin Dukađini, pa očigledno u Prištini misle da Srbi nemaju pravo da koriste svoje toponime”.

Da ironija bude veća, na toj istoj RTK albanski novinari i urednici su emitovali veliki broj priloga koji su prepuni šovinizma i etničke mržnje, i za to nijedan novinar nije dobio otkaz. Poslednji primer je dovođenje u vezu zvona sa srpskih crkava i ruskih tajnih službi što su osudile i međunarodna novinarska udruženja. Naravno, u pamćenju ostaje i skandalozno izveštavanje Radio televizije Kosova koje su iz OEBS definisali kao neprimerene jer su doprineli etničkim napadima i pogromu Srba 2004. godine, za šta niko nije snosio odgovornost.

Srpska lista najoštrije osuđuje gušenje prava srpskog naroda od strane lidera kosovskih institucija i zahteva najhitniju reakciju Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji, ali i OEBS, UNMIK, ambasada Kvinte i svih novinarskih udruženja, ujedno pozivamo i sve novinare RTK2 ali u ostalih srpskih redakcija i medija da podignu glas i o ovom kršenju ljudskih prava obaveste sve relevantne adrese, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio KM saopštenje

Comments

Pročitaj još