• Početna>
  • Vesti>

Portparol Grenela: Dobrodošle sve ideje koje pomažu stabilnost Srbije i Kosova

Portparol specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela, Dik Kastin, izjavio je da su “svi dobrodošli da daju ideje koje bi pomogle stabilnosti, miru i prosperitetu Srbije i Kosova”.

Kastin je izneo te komentare nakon izjave ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka, koji je rekao da definitivno rešenje za Kosovo treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila Rezoluciju 1244, prenosi Gazeta Eskpres.

“Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema”, rekao je Bocan Harčenko za beogradski list “Politika”.

On je naveo da aktuelnost ideje “podele Kosova”, kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština.

Komentarišući izjave ruskog ambasadora u Srbiji, Vlada Kosova je saopštila da Rusija namerava da pitanje Kosova vrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog njenog prava na veto.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu istakao je da je nezavisnost Kosova potvrdio Međunarodni sud pravde.

“Budući da je jedino pravosudno telo UN-a zvanično potvrdilo da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, Savet bezbednosti i naročito Rusija ne bi trebalo da osporavaju mišljenje jedine sudske instance UN-a. Štaviše, Rezolucija SB 1244/99 koja je nakon proglašenja nezavisnosti i odluke MSP ukinuta ćutanjem”, rekao je Krieziu za Radio Slobodna Evropa.

Izvor Gazeta exspres/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još