• Početna>
  • Vesti>

Koha: DSK još drži u tajnosti sporazum sa Srpskom listom

Demokratski savez Kosova još nije objavio koalicioni sporazum sa Srpskom listom, niti je naveo da li je osnivanje Zajednice srpskih opština u njega uključeno, piše danas prištinska Koha.

Navodi se da su zvaničnici DSK obećali krajem aprila da će obelodaniti taj sporazum, kao što je to bio slučaj sa sporazumima postignutim sa Alijansom za budućnost Kosova i Socijaldemokratskom inicijativom.

“Očekujemo da ćemo u toku dana objaviti, ako ne stignemo, onda sutra”, rekao je mandatar za novog premijera Avdulah Hoti 29. aprila, nakon postizanja sporazuma sa Srpskom listom.

Lider DSK Isa Mustafa rekao je 1. maja da će sporazum sa Srpskom listom biti dostupan javnosti, na dan kada je Ustavni sud izrekao privremenu zabranu dekreta kosovskog predsednika o davanju mandata za sastav vlade Hotiju, koja važi do izricanja pune presude, najkasnije do 29. maja.

Koha navodi da je zatražila odgovore o sporazumu od Hotija i portparola DSK Besiana Mustafe, ali ih nije dobila.

U svakom prethodnom sporazumu o formiranju vlade, sa izuzetkom ove koju je vodilo Samoopredeljenje, uslov Srpske liste bio je osnivanje Zajednice srpskih opština.

Koha navodi da je čak i sporazumom između DPK, DSK i Srpske liste iz 2014. traženo da se Zajednica srpskih opština formira u roku od tri do pet meseci od potpisivanja sporazuma.

Uslovi Srpske liste u tom sporazumu bili su i poseban tretman u procesu privatizacije u opštinama sa srpskom većinom, povratak raseljenih Srba i Albanaca sa bezbednosnim garancijama vlade i premijera, povratak i zaštita uzurpirane imovine, podseća Koha.

Izvor Koha/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još