• Početna>
  • Vesti>

Brajović: Zaštitićemo srpsku novinarku sa RTK, ima pravo na naziv Kosovo i Metohija

Cenzurisanje i sankcije koje je najavio direktor RTK protiv srpske novinarke Aleksandre Dogandžić jer je u programu upotrebila naziv Kosovo i Metohija, ne bi smele da se dese, jer je Kosovo statusno neutralna teritorija koja funkcioniše po Rezoluciji 1244 UN, i ona ima pravo da koristi taj naziv, izjavio je za Kosovo Onlajn generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

“Kosovo i Metohija je naziv srpske pokrajine po Ustavu Srbije i neko ko to poštuje ne bi smeo da bude cenzurisan od strane menadžmenta RTK, bez obzira na to što Kosovo institucionalno ne priznaje takvo ime. Kosovo je teritorija koja funkcionište po Rezoluciji 1244 UN i sasvim je opravdano, da se za istu teritoriju, kad postoje delimično različiti nazivi, koriste oba naziva“, kaže Brajović.

Prema njegovim rečima cenzurisanje i posledice za srpsku novinarku Aleksandru Dogandžić ne bi smele da se dese.

“Ona, ali i svako drugi, trebalo bi da ima pravo da koristi nazive i Kosovo, kao i Kosovo i Metohija. Udruženje novinara Srbije će joj pružiti pravnu pomoć ukoliko bude izložena bilo kakvim neprijatnostima, pravne ili bilo koje druge prirode“, rekao je Brajović i dodao da ukoliko srpska novinarka bude trpela posledice UNS će reagovati i kod evropskih i svetskih novinarskih udruženja.

Brajović je podsetio da je Kosovo u okviru bivše Jugoslavije nastalo 1953. kao Kosovsko-metohijska oblast. To je bio ustavno pravni naziv teritorije današnjeg Kosova i Metohije, koje je kasnije postalo pokrajina.

Takođe, treba naglasiti da je Ustavom Kosova zagarantvoano pravo manjina da koriste svoje nazive i toponime.

Direktor kosovskog Javnog servisa Ngađim Kastrati najavio je da će preduzeti sankcije protiv novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić koja je u programu koristila izraz Kosovo i Metohija koji, kako je naveo, nije dozvoljen Ustavom Kosova.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još