Haradinaj kritikovao zatvaranje granice sa Albanijom

Bivši premijer Ramuš Haradinaj uputio je kritike vladi Aljbina Kurtija zbog preduzimanja pogrešnih mera u toku pandemije virusa kovid-19, a jedna od tih grešaka, kako je istakao, je i zatvaranje granice između Kosova i Albanije, prenosi RTK.

“Kosovo u celini, na sreću, nema velike posledice po život i zdravlje ljudi. Imamo najveće posledice u ekonomiji. Mislim da su neke mere bile pogrešne. Neke zabrane su pogrešne. Kosovo ima mlado stanovništvo, mi smo ruralna zemlja i postojala je mogućnost da se dozvole aktivnosti u poljoprivredi i građevinarstvu. Imamo najveće posledice u ekonomiji”, rekao je Haradinaj.

On je dodao da je bila velika greška zatvaranje granice između Kosova i Albanije u ovom periodu.

“Nedostatak komunikacije između Kosova i Albanije i zatvaranje granice stvorilo je paniku. Preduzete mere su uspaničile obe vlade. Morali smo da komuniciramo ne samo u oblasti zdravstva, već i obrazovanja i drugih oblasti života. Imao sam komunikaciju sa predsednikom Metom, pratio sam situaciju“, rekao je Haradinaj.

On je podsetio na sukob sa premijerom Albanije Edijem Ramom zbog sporazuma Srbije i Kosova.

“Bio sam odlučan da ne damo teritorije kako bi se postigao sporazum sa Srbijom. Imali smo razilaženje sa premijerom Ramom, ali pokušao sam to da nadoknadim. Izražavam bratsko poštovanje celoj albanskoj zajednici. Bio sam iznenađen zatvaranjem granice između Kosova i Albanije. Govorim o ljudima jer je promet robe dozvoljen. Postoje i druge nelogične zabrane, ali iz tog iskustva moramo izvući pokuke za budućnost”, zaključio je Haradinaj.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još