• Početna>
  • Vesti>

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi povodom 11. maja – Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca

Crveni krst Kosovska Mitrovica organizovao je danas akciju prikupljanja krvi, povodom  11. maja – Nacionalnog dana dobrovoljnog davalaštva tečnosti koja život znači.

Odziv je odličan  i u prvih sat vremena akcije, koja je počela u 9h u Mitrovačkom dvoru, prikupljeno je 11 jedinica krvi.

„Kao i svake godine, 11. maj – Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležavamo radno, akcijom koju smo organizovali uz pomoć KBC Kosovska Mitrovica – kabineta za transfuziju krvi i lokalne samouprave. Odziv je izuzetno dobar, zadovoljni smo. To su uglavnom redovni davaoci, a očekujemo i one koji će po prvi put dati ovu dragocenu tečnost“ rekao je sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Saša Nikolić.

On je pozvao sve zainteresovane da se jave i doniraju krv. Akcija traje do 14h.  Nikolić je zahvalio pre svega dobrovoljnim davaocima, ali  i Privremenom organu Opštine Kosovska Mitrovica na sredstvima izdvojenim za majce , kojima se CK simbolično zahvaljuje dobrovoljnim davaocima.  

Rezerve krvi u KBC Kosovska Mitrovica  relativno su dobre, jer su akcije koje odeljenje transfuzije organizuje u sradanji sa Crvenim krstom redovne, kako u Kosovskoj Mitrovici, tako i u Leposaviću i Zubinom Potoku., kaže mr transfuziologije Mirjana Vukadinović.

“Krv se daje po principu dobrovoljnosti, anonimsnosti, humanosti i altruizma. Dođite i dajte krv. Nekome ćete tako spasiti život”, poručila je mr Vukadinović i dodala da se davaoci nesebično odazivaju na svaki poziv, bilo da su u pitanju redovne akcije davalaštva, bilo da se pozivaju namenski, kada je krv potrebna nekom  određenom pacijentu.

Darko Vuletić iz Kosovske Mitrovice danas je dao krv 20. put.

„ Dajem krv jer ova jedna boca može nekome da spasi život. Mislim da bi trebalo da se odazovu svi“ kaže Vuletić.

Među dobrovoljnim davaocima, danas je bio i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska MItrovica Aleksandar Spirić.

Krv mogu dati svi punoletni, građani dobrog zdravstvenog stanja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još