• Početna>
  • Vesti>

Olbrajt i Engel žale zbog odsustva pomoći SAD Kosovu, ukazuju na “gvozdenu pesnicu” Vučića

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, iz vremena mandata predsednika Bila Klintona, izjavila je da Sjedinjene Države danas ne pomažu onoliko koliko su nekada radile u rešavanju spora između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Kako se navodi, ona je ovo istakla u izveštaju tokom rasprave Kongresnog odbora za spoljne odnose, kojim je predsedavao Eliot Engel, o autoritarizmu, dezinformacijama i dobrom upravljanju tokom pandemije koronavirusa.

“Ono što se dogodilo, na žalost, je da sada postoje pitanja u vezi granica, moram to da kažem sa žaljenjem da SAD ne pomažu u rešavanju ovog pitanja sa Vučićem i onim što su Srbi pokušali da ponište, što je rezultiralo genocidnim čišćenjem, koje je osudila međunarodna zajednica”, izjavila je Olbrajt, koja je poznata kao velika zastupnica kosovske nezavisnosti i jako bliska predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Koha podseća da je pogoršanje odnosa između Kosova i Sjedinjenih Država bio je jedan od razloga za  nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Eliot Engel rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku oko Kosova gvozdenom pesnicom i “čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu”, pokušavajući da podstakne druge zemlje da otkažu priznanje kosovske države.

“Sada se čini da se Sjedinjene Države udaljavaju od bilateralnih obaveza koje smo imali u prošlim administracijama, počevši od Klintona, Buša i drugih”, rekao je Engel i istakao da ga to rastužuje.

Tokom rasprave Engel je još jednom podsetio na zahvalnost koju su Albanci izrazili za američki narod.

“Bez obzira koliko putovali, nikad ne možete naći mesto koje Amerikance dočekuje tako srećno kao  Kosovo. Nikada nisam video zemlju koja tako voli i ceni Amerikance i zahvalna sam na onome što smo uradili 1999. godine” rekao je Engel između ostalog.

Koha podseća da su u martu ove godine, dva američka senatora, Dejvid Perdju i Rend Pol, rekli da bi Sjedinjene Države trebalo da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu ukoliko Kosovo ne ukine stopostotnu carinu na srpsku robu. U međuvremenu, najavljena je suspenzija programa američke vlade na Kosovu preko Milenijum Čelendž Korporejšn, vredna 50 miliona dolara.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još