Vučić zvaničnicima EU čestitao Dan Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je zvaničnicima Evropske unije Dan Evrope, navodeći da je to dan pobede ideje ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti. Ističe da je put evropskog jedinstva, koji je započet pre sedamdeset godina vizionarskom idejom Roberta Šumana, još je privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice.

Aleksandar Vučić čestitao je Dan Evrope predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu, kao i komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju.

Vučić u pismu navodi da je put evropskog jedinstva, koji je započet pre sedamdeset godina vizionarskom idejom Roberta Šumana, još je privlačan nama koji želimo da postanemo deo evropske porodice.

“Kao što je Šuman u Deklaraciji istakao da će ‘ona izroniti iz konkretnih dostignuća, koji će pre svega omogućiti iskrenu solidarnost’, tako se i mi nadamo da će naša dostignuća na dugom i teškom putu do članstva u Evropskoj uniji biti adekvatno vrednovana i da će Srbija, uz vašu podršku i pomoć, ali i kritiku, postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana, jer je to naš cilj”, naveo je predsednik u pismu.

Ističe da uporno radimo na tome da Srbija bude uređena i uspešna zemlja.

“Verujem da i mi, našom podrškom i pomoći, ali i kritikom, možemo da doprinesemo da Evropska unija postane još bolje mesto za život, kao što ćemo, politikom mira i saradnje, nastaviti da se borimo za stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navodi Vučić u pismu.

Dodaje da smo ohrabreni porukama sa Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, jer postojanje evropske perspektive predstavlja jak podsticaj našim političkim, ekonomskim i društvenim reformama.

Izražava nadu da će, kada Evropska unija uspešno nadvlada izazove sa kojima se sada suočava, reč perspektiva biti zamenjena rečju proširenje, jer bismo time dobili jasan odgovor o našoj evropskoj budućnosti.

“Na ovaj dan slavlja, želim da zahvalim što ste, dok se svi borimo protiv koronavirusa, iskazali brigu i za našu zemlju. Sigurniji smo kada znamo da je EU uz nas i u teškim trenucima”, poručio je predsednik evropskim zvaničnicima.

Dodaje da će Srbija doveka pamtiti solidarnost Evropske unije.

“Solidarnost koju ste pokazali, a na koju je Srbija odgovorila svojom solidarnošću, doveka ćemo poštovati. Uveren sam da ćemo kroz saradnju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, stvoriti uslove da ispunimo zajedničke planove za budućnost”, naveo je Vučić u čestitki evropskim zvaničnicima.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još