• Početna>
  • Vesti>

Književni petak na FB stranici Doma kulture „Gračanica“ : Promocija knjige „Srne i rane“ Milana Mihajlovića

Sinoć je na fejsbuk stranici i na mrežama Doma kulture „Gračanica“ održana promocija knjige Srne i rane pesnika iz Kosovske Mitrovice Milana Mihajlovića. U izdanju čuvene Male biblioteke Srpske književne zadruge i prema recenziji Dragana Lakićevića glavnog i odgovornog urednika SKZ Ovi stihovi se mogu čitati „U ključu drevnih fresaka i plačeva.

Prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić je u svom izlaganju zaključila da se Mihajlović kreće širokim prostorom duhovnih i nacionalnih simbola, koji zahvata i savremeni trenutak. „Tu su i pesme o Ibru gde nam se ukazuje simbolika o večnom protoku, o nestajanju, o rađanju i umiranju, o cikličnom krugu koji nikada ne staje i ne prestaje. Mnogo je pesama koje su posvećene prijateljima, koje iskazuju emociju za nečim što je bilo, što jeste i što će ostati.“

Prof. dr Zoran Nedeljković je govorio o uticajima lektire na stvaraoce, odnosu prema nacionalnom i duhovnom. „Suočen sa problemima i pretnjama pravoslavnom i nacionalnom identitetu Srba na ovom prostoru pesnik najbolje brani svoje ognjište tako što se osvešćuje i priziva kao prvobitni mislilac svoje ognjište“ zaključio je prof. Nedeljković praveći paralele i sa delom Justina Popovića.

Analizirajući pojavu zbirke Srne i rane u kontekstu celokupnog Mihajlovićevog stvaranja mr Živojin Rakočević je rekao da je sadašnji pesnikov poetički put vidljiv između psalama, stihova svetinja, emocija i prijatelja kao i da je suština knjige sadržana u stihovima „ovde, gde svaki zid je u biću“ iz pesme „Prvo bdenije u Visokim Dečanima“.

Promocija je do sada imala preko 1. 500 pregleda.

Izvor: Dom kulture „Gračanica“ , Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture „Gračanica“

Comments

Pročitaj još