• Početna>
  • Vesti>

Predsedništvo podnelo mišljenje Ustavnom sudu u vezi sa suspenzijom Tačijevog dekreta

Predsedništvo Kosova podnelo je danas Ustavnom sudu mišljenje koje se odnosi na privremenu odluku koju je taj sud doneo u suspenziji dekreta predsednika Hašima Tačija kojim je dao mandat Abdulahu Hotiju da formira novu vladu, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako taj list navodi, u saopštenju za medije koje je Predsedništvo dalo tim povodom podseća se i da je Tači doneo dekret nakon konsultacija sa političkim strankama zastupljenim u Skupštini.

“Kancelarija predsednika Republike Kosovo, podnela je danas Ustavnom sudu mišljenje u pogledu osnovanosti zahteva za ocenu ustavnosti Dekreta predsednika Republike Kosovo, od 30.04.2020. godine, kojim je, na predlog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti predložen Skupštini Republike Kosovo kao kandidat za formiranje nove vlade”, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Kako se dodaje, predsednik Kosova doneo je tu uredbu nakon konsultacija sa svim političkim strankama zastupljenim u Skupštini i saglasnosti apsolutne većine njih da formiraju novu vladu. 

Iz Predsedništva ocenjuju da je Tači postupao u skladu sa nadležnostima.

“Kao predstavnik jedinstva naroda i garant demokratskog i ustavnog funkcionisanja institucija, predsednik je izdavanjem Dekreta br. 24/2020 postupao u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i prema standardima definisanim u presudi Ustavnog suda”, navedeno je u saopštenju, prenosi Gazeta Ekspres.

I Demokratski savez Kosova je danas podneo Ustavnom sudu mišljenje o privremenoj meri koju je taj sud doneo.

Izvor Gazetaexpres/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još