Neraskidive veze Kosova i Metohije i Republike Srpske

Ovih dana na adresu Odbora ya pomoć Srbima na Kosovu, bilo je više poziva i dopisa od porodica iz Republike Srpske koje su proteklih godina prihvatale i ugostile decu sa Kosova i Metohije u velikom projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

“Ključno pitanje porodica, hoće li ove godini deca dolaziti sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku kao proteklih godina. Nismo znali odgovor, jedino smo sigurni da u junu neće doći, a za avgust kada smo predložili novi termin dolaska nadamo se, ali ne možemo obećati i biti sigurni jer zavisi od situacije koja je zahvatila ceo svet i normalizacije od pandemije koronavirusa, kaže se u saopštenju Odbora za pomoć Srbima na Kosovu.

“Među porodicama koje su zainteresovane je i porodica Vukašina Tanasijevića iz Trebinja koja je prošle 2019. godine ugostila 12-godišnju Andrijanu Perić iz Kosovske Kamenice. Vukašin nas je kontaktirao i zamolio da mu učinimo veliku uslugu. Poslao je na Odbor poklon paket i zamolio ako možemo da predamo Andrijani u Kosovskoj Kamenici. Lično sam mu obećao da ćemo to uraditi sa zadovoljstvom kad se stvore uslovi za odlazak na Kosovo i Metohiju.

Ovaj i mnogi drugi primeri dobročinstva porodica pokazuju koliko je snažan, bratski, emotivan i koristan naš projekat povezivanja srpske djece i porodica jer je neraskidivo povezao Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Posebno nas raduje da su skoro sve lokalne zajednice iz Republike Srpske koje su domaćini deci sa Kosova i Metohije prihvatile novi termin za avgust ako se za to svore realni uslovi.

Čim se steknu uslovi čekamo mogućnost odlaska na Kosovo i Metohiju iz više razloga.
Pripremili smo stipendije za petoro djece na Kosovu i Metohiji za maj, jun. jul i avgust svakom djetetu po 400 evra ili ukupno 2 000 evra koje humani donator stipendira preko našeg Odbora: Kristinu Vuković, Rakić Davida, Nikoliju Maksimović, Ivonu Micić i Anastasiju Mihajlović.

Posebno nam je važno dogovor za nastavak i dovršetak izgradnje Dnevnog centra “Podrži me-9 .januar” u Kosovskoj Mitrovici za veliki broj dece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji za koji smo od 01 do 31.maja otvorili veliku humanitarnu akciju preko humanitarnog broja 1412 Telekoma Republike Srpske”, stoji u saopštenju.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još