• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: I drugoplasirana stranka može da formira vladu, tako je nekad govorio i Kurti

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da i drugoplasirana stranka na izborima može da formira vladu, podsetivši da je i Aljbin Kurti to nekada govorio, prenosi Gazeta Ekspres.

“Jasno je da je Ustavni sud rekao da vladu može formirati i druga, treća ili četvrta stranka. Tako je sam Kurti govorio 2014. godine, rekavši da pobednik izbora nije kralj”, rekao je Mustafa.

On je ukazao da je Kurti oklevao da formira vladu i nije poslao ime mandatara za sastav nove vlade.

“Niko ne može da koristi vreme bez ograničenja. Ipak mora da postoji ograničenje za stranku koja je pobedila na izborima. Stranka mora da razmisli i da predloži kandidata za premijera. Činjenica je da je su oni oklevali da predlože ime mandatara za sastav vlade, što pokazuje da ta stranka nije zainteresovana za formiranje vlade“, rekao je Mustafa

On je pozvao Ustavni sud da odgovori što pre, jer, prema njegovim rečima, to će pomoći u budućoj praksi sa kojom će se stranke suočiti.

Mustafa je za RTV 21 rekao da građani ne odlučuju ko će formirati vladu, već biraju poslanike u skupštini. Nakon toga poslanici biraju vladu.

“Na opštim izborima glasa se za parlament, a ne za vladu. Poslanici u skupštini biraju novu vladu, a za to je potrebna parlamentarna većina. Demokratija se na taj način ne krši, nego se poštuje volja birača“, zaključio je Mustafa.

Izvor Gazeta Expres/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još