Markovdan u Šilovu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.

U crkvi svetoga jevanđeliste i apostola Marka, liturgiju je služio sveštenik Zoran Kovačević uz sasluženje đakona Aleksandra  Markovića  u prisustvu malog broja vernika,  zbog nastale situacije sa koronavirusom i ograničene slobode kretanja . Kum slave ove godine je Miroslav Trajković.

Da ovaj sveti hram  dobija još lepše lice, pokazuje i to, da se meštani ovog sela koji su na privremenom radu u zemljama zapadne evrope, najviše angažuju u obezbeđivanju sredstava za uređenje crkvenog dvorišta. U porti hrama otvorena i prodavnica suvenira.

Od jula 2012. godine crkveni kompleks na brdu u Šilovu osim hrama Svetog apostola Marka, groblja, sale, spomenika Svetom knezu Lazaru krasi i funkcionalno upotpunjava krstionica i nedavno izgradjeni gorionik.

Crkva u Šilovu izgrađena je pre više od dvadesetak godina. Izgradnja je počela ranih devedesetih,  dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve još uvek u toku.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još