• Početna>
  • Vesti>

Kurti i Apostolova uoči Dana Evrope, zajednička borba protiv pandemije

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti razgovaro je uoči 9. maja Dana Evrope sa šefom misije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, a sagovornici su se saglasili da je upravljanje pandemijom izazvanom koronavirusom prioritetno pitanje, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je, sa saradnicima v.d. ministrom za evropske integracije Blerimom Rekom i političkim savetnikom Jetonom Zuljfajem, održao video sastanak sa Apostolovom, čestitao Dan Evrope i naveo da je EU projekat pobede nad fašizmom.

“Deklaracija od 9. maja obeležava 70 godina mira, društvenog i ljudskog napretka i saradnje, što Europsku uniju čini jednim od najuspešnijih projekata u Evropi” kazao je Kurti i dodao da je Kosovo posvećeno sprovođenju reformi u pravcu članstva u EU.

Istakao je i situaciju prozrokovanu koronavirusom uz ocenu da je zahtev za uvođenje vanrednog stanja bilo nerazumno.

Reka je ukazao da članstvo u EU ostaje strateška orijentacija i da to traže građani, koji Kosovo vide kao deo EU i veruju u evropsku ideju.

On je istakao da se nada brzoj odluci o liberalizaciji viza, dok je Kurti zahvalio EU na pomoći u upravljanju pandemijom kao i na konstruktivnoj ulozi koju je kancelarija EU odigrala poslednjih meseci.

Apostolova je zahvalila Kurtiju na borbi i upravljanju pandemijom i ponudila pomoć EU u pogledu planova i strategija ekonomskog oporavka, kaže se u tekstu.

Izvor: Klan Kosova

Comments

Pročitaj još