• Početna>
  • Vesti>

Kosovu donirano još 5000 testova za utvrđivanje Kovid- 19

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu zajedno sa Vladom Velikog Vojvodstva Luksemburga donirali su danas drugu isporuku zdravstvene opreme koja sadrži 5000 testova za utvrđivanje prisustva COVID 19 Nacionalnom institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja, saopšteno je iz UNDP-a.

Primopredaji donacije ispred Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu prisustvovali su v.d. ministra zdravlja Arben Vitia, glavna predstavnica UNDP Maria Suoko, zvaničnici ministarstva zdravlja i Instituta.

Ova donacija deo je dogovora postignutog između Vlade Luksemburga i UNDP o hitnoj isporuci opreme na Kosovu u odgovoru na COVID 19.

Ministar zdravlja, Arben Vitia koji je prirsutvovao ceremoniji naglasio je važnost partnerstva tokom ove pandemije.

“Održivo partnerstvo sa prijateljskim narodima i podrška globalnih organizacija igraju veoma važnu ulogu u rukovođenju pandemije COVID-19. U sklopu ovog partnerstva, a uz podršku Vlade Luksemburga i UNDP danas smo dobili značajnu pošiljku RT-PCR testova a ovaj kontigent povećaće i naše sposobnosti da se borimo protiv COVID-19. Testiranje je veoma važna komponenta koja smanjuje širenje virusa i Vaš doprinos od velike je važnosti za zdravstveni sistem na Kosovu. Zahvaljujem se ovom prilikom UNDP-z i Luksemburgu, za svu pomoć koju smo dobili za naše javno zdravlja u ovo vanredno vreme”, kazao je Vitia.

“UNDP je uz institucije Kosova u borbi protiv COVID 19 pandemije. Današnja donacija uspešna je uz podršku Vlade Luksemburga kroz Razvojnu agenciju Luksemburga na Kosovu i mi se zahvaljujemo. Mi blisko sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama na Kosovu u odgovoru na trenutne potrebe i u rukovođenju krizom na efikasni način”, rekla je Suoko.

Nataša Gomes, otpravnica poslova u Ambasadi Velikog Vojvodstva Luksemburga u Prištini prenela je pozdrave:

“Kao dugoročni partner, Luksemburg podržava Kosovo u borbi protiv COVID-19. Današnja isporuka deo je većih napora koje smo preduzeli sa našim proverenim partnerom UNDP. Polako ulazimo u različite faze popuštanja mera, a ujedno testiranje postaje sve važnije kako bi se pandemija držala pod kontrolom i potreban je brz odgovor. Široko testiranje uz bezbedonosne mere jedini su način provere COVID 19 i svako treba da igra svoju ulogu”, kazala je ona.

Ovaj dogovor sa Vladom Velikog Vojvodstva Luksemburga kroz Razvojnu agenciju Luksemburga vrednosti je 1 milion evra, a od ove sume 460,000 evra koristiće se za kupovinu 20,000 testova za otkrivanje COVID-19 i brzih testova za Univerzitetsku kliniku na Kosovu u Prištini. 

Kako je saopšteno, ovo će omogućiti Ministarstvu zdravlja da traži virus i lokalizuje epidemiju, kao osnova za predviđanje i planiranje strategije za borbu protiv istog. Ostatak koristiće se za pomoć ugroženim domaćinstvima pogođenim COVID-19.

Od izbijanja pandemije COVID-19 na Kosovu, UNDP radi blisko sa vlastima u podršci protiv pandemije nabavkom hitnog medicinskog materijala, zaštitne opreme za zdravstvene radnike i drugih ugroženih, ujedno pruža pomoć u hrani za one najugroženije u ovoj situacijim, navedeno je u saopštenju.

Izvor RTK

Comments

Pročitaj još